Онлайн проучване от 2012 г. показва, че двойките, които преминават през здравословни конфликти, са 10 пъти по-предразположени към щастлива връзка, в сравнение с тези, които игнорират трудните разговори.

Следователно споровете с партньора ви може да носят много ползи за връзката, стига вие и вашият любим човек да ги водите по любящ и конструктивен начин.

Bright Side представя списък с техники, които да следваме в изпълнението на този съвет:

Насрочете време и място за разговор

Ако чувствате, че нещата започват да се разгорещяват, трябва да изберете момента и мястото, на което да излеете разочарованието си. Отделянето на известно време, преди да поведете спор по въпроса, ще помогне и на двама ви да се подготвите и да изкажете нещата мъдро, вместо да се разправяте един с друг с гняв и разочарование.

Така че, ако започнете да се карате, кажете нещо от рода на: „Нека да продължим друг път, когато имаме време да обсъдим нещата“, съветват психолозите.

Уверете се, че основните ви нужди са задоволени, преди да започнете разговор

Едно важно правило, което трябва да се спазва, за да имаме здрави аргументи, е да проверим дали сме готови да се справим с конфликта. Спорът с любим човек е изключително трудно нещо, за което трябва да сме подготвени. Ето защо експертите съветват хората да се уверят, че основните им нужди, като глад, жаджа и сън, са задоволени.

10 грешки, които богатите и успелите хора никога не допускатАко се учите от грешките на другите, това може да ви помогне значително да постигнете страхотни успехи и да натрупате богатство

Не споменавайте миналото

По време на спор е по-вероятно да извадите минали грешки и да отклоните темата към други проблеми, за които сте планирали да говорите по-късно. Но това само влошава нещата, тъй като и двамата не можете да се съсредоточите върху едно нещо в даден момент.

Вместо това останете на тема, за да обсъдите текущия въпрос и след като разрешите първия проблем, можете да разгледате следващия при различни обстоятелства.

Слушайте внимателно, преди да говорите

Когато любим човек каже нещо, с което не сте съгласни, вероятно ще отговорите веднага. Но най-доброто нещо, което можете да направите, е да слушате, докато партньорът ви свърши. Това показва уважение, желание за сътрудничество и най-важното - изслушване на партньора. Освен това не забравяйте, че правилният език на тялото също може да го накара да се почувства чут.

Споделете как се чувствате, вместо да обвинявате другия човек

Една лесна, но много ефективна техника е да използвате „аз“ вместо „ти“. С други думи, да кажеш: „Не дойде на рождения ден на моя приятел“ е много по-различно от това да кажеш: „Не присъства на рождения ден на моя приятел и това ме накара да се почувствам тъжен“.

Това, всъщност, помага да споделяте чувствата и разочарованието си, без да започвате игра на обвинения, която обикновено не завършва добре.

Избягвайте хиперболичния език

След като някой започне да използва обобщаващи думи, като „винаги“ и „никога“, той автоматично преувеличава ситуацията, карайки другия човек да изпадне в защитно поведение. Тази ситуация обаче може да бъде избегната, ако се концентрирате върху споделянето на чувствата си спокойно или може би използвате по-малко агресивни думи, като „от време на време“.

Направете критиката си градивна

Критиката е нормална част от една връзка, тъй като човекът пред вас може да има много недостатъци и неприемливо поведение. Въпреки това, когато изразявате разочарованието си с груби словесни атаки, вие отнемате самочувствието на партньора и създавате емоционална дистанция между двамата.

Вместо това общувайте по приятелски начин, който се фокусира върху самото поведение, а не върху човека пред вас. Една техника, която можете да използвате в този случай – кажете няколко похвали и насърчения към партньора си в началото и в края на критиката.

Внимавайте с емоциите

Споровете са трудни и ако не се научим да контролираме емоциите си, може да поемем по разрушителен път. От друга страна, можем да се научим да отговаряме за тях и да сме внимателни по време на напрегнатите моменти, ако медитираме, съветват експертите по взаимоотношения.

Извикайте таймаут, ако вие или вашият партньор се нуждаете от такъв

Нещата могат да ескалират бързо в средата на спора и понякога един от вас може да достигне точка на кипене, която да доведе до обиди или дори насилие. В този случай е най-добре да се отдалечите от спора, за да се охладите и да се върнете за истинското разрешаване на конфликта.

Експертите казват, че времето за изчакване не трябва да е повече от 24 часа, в противен случай просто ще бъде заметено под килима.

Огледайте се в езика на тялото на другия

Според психологически изследвания това поведение е знак за силна връзка, защото отразяването на мимиката и жестовете на някого ни помага да добием по-добра представа за това, което изпитва той от неговата гледна точка. Когато това се случи, и двамата усещате форма на съпричастност, комфорт и доверие един към друг.

Не забравяйте, че сте от един отбор

Когато направите избора да бъдете с някого, вие оставяте егото си настрана, когато решавате проблеми, което означава, че всъщност не се фокусирате върху това кой е прав и кой крив, а върху това и двамата работите върху решаването на проблема. Всичко се подобрява, когато признаете, че сте съотборници, а не врагове.

Задайте правила при спор

След няколко битки започваме да се учим да се разбираме и да уважаваме границите на другия. Например, партньорът ви може да не обича да бъде прекъсван, а вие мразите да бъдете постоянно обвинявани. Следващия път и двамата ще избягвате това вредно поведение и ще зададете правила за това как искате да обсъждате нещата.