В основата на американската икономика стоят потребителите, които харчат големи суми за смартфони, мебели, автомобили, ресторанти и всякакви други стоки и услуги.

Но когато потребителите започнат да се чувстват по-малко уверени, икономистите и инвеститорите започват да се притесняват, пише CNN.

Какво се случва в момента отвъд Океана?

Потребителските настроения в Съединените щати спаднаха до най-лошото си ниво от десетилетие насам, според проучване на университета в Мичиган. Купувачите се тревожат най-вече от инфлацията, която удря банковите им сметки.

„Влиянието на по-високата инфлация върху личните финанси се цитира от една трета от всички анкетирани“, казва икономистът Ричард Къртин, който е един от авторите на проучването.

Той не е единственият, който вижда тази динамика. Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в началото на тази седмица, че Фед трябва да действа бързо и решително, за да овладее инфлацията и да подкрепи потребителите. По думите му, доверието на централната банка е "заложено на карта".

„Инфлацията, която наблюдаваме, е много лоша за домакинствата с ниски и умерени доходи. Реалните заплати намаляват. Хората са недоволни. Доверието на потребителите намалява. Това не е добра ситуация“, коментира Булард пред CNBC.

Домакинствата с по-високи доходи също се чувстват тревожни, показва проучването на Мичиганския университ. Спадът на потребителското доверие през последния месец се дължи в голяма степен на влошаването на настроенията именно сред домакинствата с годишни доходи от 100 000 долара или повече.

Според Ричард Къртин индексът на доверието сигнализира за началото на продължителен спад в потребителските разходи. И тъй като тези разходи генерират около 70% от икономическата активност на Съединените щати, това е сериозен повод за притеснение.

За първи път в историята: Дългът на САЩ надхвърли 30 трилиона долараПравителствените заеми са се увеличили по време на пандемията, тъй като Вашингтон харчеше агресивно, за да смекчи икономическия удар от кризата

Очаква се икономическият растеж на САЩ да остане силен през тази година, като се забави леко спрямо темповете от 2021 г. И въпреки повишеното внимание към един възможен сигнал за рецесия на пазара, остават в сила и много положителни фактори.

Корпоративните печалби от края на миналата година изглеждат солидни. Устойчивият пазар на труда продължава да впечатлява с позитивната си динамика. И въпреки че сега американците спестяват по-малко пари, отколкото в разгара на пандемията, когато предприятията бяха затворени и държавата отпускаше щедри финансови стимули, банките твърдят, че клиентите им все още имат много пари в брой.

Главният анализатор на Morgan Stanley Майкъл Уилсън коментира, че нестабилните потребителски разходи могат да представляват пазарен риск. Потенциалното забавяне е една от причините, поради които той смята, че корекцията на капиталовите пазари може би не е приключила.

„Смятаме, че пренебрегването на изключително слабото потребителско доверие би било голяма грешка“, пише Уилсън.

Според него данните от проучването на университета в Мичиган са по-значими от показателите за инфлацията, които показват, че през януари цените в САЩ са се повишили с най-бързите темпове от четири десетилетия насам. „Финансовите пазари сега ще започнат да се фокусират върху растежа или върху липсата на такъв“, прогнозира Уилсън.

Комбинацията от по-слаб растеж и повишена инфлация, в крайна сметка, може да затрудни Федералния резерв в опитите му да контролира инфлацията. Това е така, защото повишаването на лихвените проценти, което е насочено срещу инфлацията, може да охлади икономиката.

„Една от причините, поради които сме скептични, че Фед и останалите водещи централни банки ще успеят да постигнат очакваното затягане на монетарната политика, е фактът, че растежът вече се забавя. Това е необичайно обстоятелство в началото на всеки цикъл на затягане и особено такъв, който е толкова амбициозен", казва анализаторът на Morgan Stanley.

От началото на тази година широкият борсов индикатор на Уолстрийт S&P 500 бележи спад от над 6%, но все още е "на зелено" с близо 14% спрямо година по-рано.