Израелецът Ариел Чахи отгледа огромна ягода с тегло 289 гр, съобщават от Рекордите на Гинес.

Плодът, който е обявен за най-тежката ягода в света, е 18 см дълъг, 4 см дебел и с обиколка от 34 см.

Ягодата от сорта Илан е отгледана в семейната ферма на Чахи, наречена „Ягоди на полето“, разположена в Кадима-Зоран, Израел.

Сортът ягоди Илан първоначално е създаден от д-р Нир Дай, изследовател от Израелската организация за селскостопански изследвания, близо до Тел Авив. Известно е, че той дава големи плодове.

„През този сезон на ягодите - в края на януари и началото на февруари, беше особено студено“, обяснява д-р Дай, който е един от свидетелите по време на претеглянето на ягодата.

9 здравословни храни, с които тялото ви ще се възродиОт средство срещу махмурлука до отслабване

„Ягодите се развиват бавно в продължение на повече от 45 дни от цъфтежа, което води до големия й размер в етап на пълно узряване,“ допълва той.

Това означава, че множество плодове растат и се сливат заедно, за да образуват една голяма ягода.

@guinnessworldrecords Heaviest #strawberry 289 g (10.19 oz), grown by Ariel Chahi ???????? #fruit ♬ original sound - Guinness World Records

Студените метеорологични условия, описани от д-р Дай, водят до голяма реколта от ягоди във фермата на Ариел, произвеждайки не само една, а четири гигантски плода.

Въпреки това, шампионът в тази категория тежи 289 гр, или 299 гр със стеблото.

Предишният рекорд за най-тежка ягода в света възлизаше на 250 гр. Плодът беше отгледан от японеца Коджи Накао и претеглен във Фукуока на 28 януари 2015 г. Ягодата е от японски сорт, наречен Амаоу.