Когато стане въпрос за инвестиции, повечето хора правят асоциации с покупката на недвижим имот, предприятие или каквото и да е друго, докарващо печалба.

Инвестициите обаче имат своето място и в света на модата, в който притежанието на определени артикули не е просто символ на благосъстояние и лукс, а истинска възможност за печалба, посочва вестник Стандарт.

Днес тази практика е толкова популярна, че дори се е превърнала в доходоносен бизнес, от който се печели повече от добре. Доказателство са сайтовете, предлагащи луксозни артикули, чиито притежатели са решили, че повече нямат нужда от тях. Или просто знаят, че стойността им винаги ще бъде на космическа висота.

Покупката на такива вещи, които макар и употребявани, стават все по-скъпи, се превръща в модна тенденция, защото се набляга на мантрата, че потребителите пазят околната среда - колкото по-малко производство, толкова по-малко човешки отпечатък върху планетата.

Разбира се, това не важи за всички луксозни стоки, които красят витрините или кориците на модните списания. Ето няколко от тях, които с годините стават все по-скъпи.

Чантите на Hermes

Създадената през 1837 г. модната къща с богата история предлага най-луксозните чанти в света, които обаче не могат да бъдат купени просто така. Притежателите им трябва да отговарят на редица изисквания, като дори и изчакват своя ред в списък, изготвян от модната къща.

Има и определена квота - не можеш да купиш повече от две чанти в рамките на една календарна година. Тези изисквания, както и фактът, че всеки изработен модел е уникален, допълнително покачват стойността. Всички правила на модната къща обаче могат да бъдат заобиколени благодарение на наложилата се вече практика за препродаване.

Емблематичният модел Birkin

През 2012 г. Hermes представя Sac Bijou Birkin на цена около 2 милиона долара. Тази чанта е изработена от розово злато и е инкрустирана с 2712 диаманта. Съществуват само три диамантени Sac Bijou Birkin, което прави артикула изключително рядък и още по-скъп.

Himalaya Birkin е следващата най-скъпа чанта в богатата колекция на Hermes, произведена през 2014 г. Предлага се както със, така и без диаманти. Diamond Himalaya е известна с това, че е най-скъпата чанта, продавана някога на търг.

През 2017 г. е продадена за над 400 000 долара. Изработена е от крокодилска кожа, боядисана в опушено сиво и перлено бяло. Към това се прибавя и катарама от 18-каратово злато, инкрустирана с 205 диаманта, или по-точно казано - 8.2 карата. Поради сложността и дългото време, което се изисква за подготтовката на кожата, от Hermes произвеждат само една, до две чанти максимум на година.

Този модел е изключително търсен от колекционери, независимо дали е с диаманти или без. Himalaya Birkin обикновено се продават на по-високи цени на вторичния пазар, в сравнение с други чанти Birkin от крокодилска кожа, като стойността им зависи от състоянието и възрастта на чантата.

Чантите Hermes Birkin, както и Hermes Kelly могат да се намерят в оторизирани сайтове, които предлагат опцията Pre - Owned, а цената започва от не по-малко от 9 000 - 10 000 евро.

Вечната Chanel

Всичко, което излиза от модната къща на иконата Коко Шанел, е сред най-предпочитаните и устойчиви инвестиции. Сака, обувки, чанти остават неподвластни на времето, никога не излизат от употреба и всеки техен притежател излиза на печалба, ако реши да ги продаде.

Класическата чанта на Chanel - Classic Flap, е най-продаваната от пускането й. Притежателите на този модел според анализатори могат да си възвърнат цели 80% от първоначалната стойност, на която е била закупена. Тя се определя от големината, материала, от който е изработена, както и от състоянието й.

Скъпи, но наистина безумни модни дизайнерски продуктиПонякога висшата мода ни кара да преживяваме силни емоции - не само да се смеем, но и да плачем

Предлага се в голямо разнообразие от цветове, кожи и размери. Обичайно цената й започва от 6000 - 7000 евро, като може да достигне и до 25 000 - 30 000 евро, при употребяваните. Има и по-достъпни модели чанти на Chanel, чиято стойност започва от 2500 - 3000 евро нагоре.

Друга непреходна класика, която с времето става все по-желана и скъпа, са саката на Chanel. Така наречените "блейзъри" са покупка, която си заслужава, защото винаги може да се препродаде на доста висока цена. Някои от моделите от по-стари колекции могат да се закупят на цени от 1 000 до над 14 000 евро.