Първото по рода си изследване установи промени в структурните връзки в мозъците на космонавтите по време на дългосрочни космически полети, съобщи електронното издание Medical Express.

Резултатите от проучването сочат значителни микроструктурни промени в няколко зони на бялото вещество, като сензомоторното поле например.

Мозъкът ни може да се промени и адаптира като структура и функции по време на живота ни. Предишно изследване показа, че космическият полет има потенциал да блокира и формата, и функциите на мозъка, припомня Darik News.

Чрез съвместен проект на Европейската космическа агенция и Роскосмос, международен екип учени под ръководството на д-р Флорис Вайс от университета на Антверпен изследва мозъците на космонавти.

Вайс и колегите му за първи път изследват структурните промени в мозъка след космически полет на ниво полета на бялото вещество. То е каналът за комуникация между сивото вещество и тялото и между различните зони на сивото вещество.

Учените са използвали вид трактография за изследването, която "дава нещо като схема на свързаността в мозъка", обясни Вайс.

Ето какви храни ще консумират астронавтите на НАСААмериканската космическа агенция НАСА избра 18 компании, които ще разработват космически храни за астронавтите при бъдещите пилотирани мисии до Марс и други планети

Учените са сканирали мозъците на 12 мъже космонавти преди и веднага след космическа мисия, както и седем месеца след завръщането им. Всички изследвани са прекарали в орбита повече от 172 дни.

Авторите на изследването са открили доказателства за това, че мозъкът се адаптира за космическия полет.

"Открихме промени в нервните връзки между няколко моторни полета в мозъка", каза д-р Андрей Дорошин от университета Дрексел. "Тези зони са мозъчните центрове, в които се пораждат командите за движение. В условията на безтегловност астронавтите трябва да адаптират движенията си драстично в сравнение с тези на Земята. Изследването ни показа, че в космоса мозъкът сякаш отново прави връзки".

Последващите скенери разкрили, че седем месеца след завръщане на Земята промените все още се наблюдават.

"От предишни изследвания знаем, че тези моторни зони показват признаци на адаптация след космически полет. Сега има първите индикации, че това се отразява и на нивото на свързаност между тези зони", каза Вайс.