ЕС е готов да наложи санкции на Русия не само при ново нахлуване в Украйна, но и при признаване от Москва на независимост на Донецк и Луганск. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел.

При подобна стъпка ще предложа на министрите от ЕС да одобрят санкциите, изготвени от Европейската комисия. Решението трябва да бъде единодушно, поясни той, цитиран от БТА. Готови сме да отговорим силно и единно, ако стане нужда, но се надяваме да не се налага, заяви Борел. Разбираме, че още няма окончателно решение и призоваваме президента Владимир Путин да не признава независимост на Луганск и Донецк, допълни той.

Борел добави, че санкциите ще засегнат и Беларус, ако от територията на тази страна или с нейно участие бъдат предприети действия срещу Украйна. Беларус губи суверенитет с приемането на руски войски, под въпрос е неядреният статут на тази страна, посочи той.

По неговите думи днес европейските министри са осъдили руското поведение, поздравили са Украйна за проявената сдържаност и са решили да изпратят специалисти в подкрепа на Киев за борба с кибер инцидентите. Според Борел не е изключено европейските министри да изразят съпричастие с Украйна, като свикат свое заседание в Киев.

Дипломатическите мисии в Киев на ЕС и на държавите от ЕС, с изключение на една, остават отворени и работят, добави той, без да уточни коя страна изтегля своите представители. Европейската перспектива на Украйна е ясна, помагаме за реформи и може би това е проблемът на Москва, защото Украйна не създава военна заплаха за Русия. Демократична Украйна е заплаха за руската политическа система, обобщи Борел. Руското ръководство трябва да реши как иска да бъде оценено от международната общност и от историята, посочи върховният представител