Природният газ в Европа продължава да поскъпва и през днешната търговия заради опасения за проблеми с доставките на фона на ескалиращата руско-украинска криза и въведената първа вълна на западни санкции спрямо Москва.

Вчера Германия спря одобрението на руския газопровод "Северен поток 2", следвайки решението на Русия да признае независимостта на украинските региони Донцек и Луганкс и да изпрати в тях "мироопазващи" военни сили.

Това засилва притесненията за нарушаване или дори спиране на доставките на руски природен газ за Европа при евентуална допълнителна ескалация на напрежението и руска инвазия в Украйна, която да бъде последвана от още по строги санкции на Запада и в частност на Европейския съюз.

Междувременно, топ износител на природен газ, като Катар, заяви, че е почти невъзможно да бъде бързо заместено руското предлагане на газ за Европа, тъй като редица от продажбите на катарски втечнен природен газ са обвързани с дългосрочни контракти с азиатски купувачи.

САЩ и техните европейски съюзници се мъчат да осигурят достатъчно доставки на втечнен природен газ, така че европейските страни да могат да засилят позицията при евентуална ескалация на насилието от страна на Русия.

Европа разчита в голяма степен на руския газов износ, посочва БНР.

Дмитрий Медведев: Добре дошли в свят с газ за 2000 евроТака той коментари новината, че Германия ще спре сертифицирането на газопровода

В същото време цените на втечнения природен газ в Китай се повишиха до рекордно високи нива поради студеното време там, което може да доведе до по-голяма конкуренция за глобалните товари за втечнен природен газ и до по-високо цени на синьото гориво и в Европа.

Всички това води до днешното продължаващо поскъпване на природния газ в Европа, като мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се повишават с нови 6% към 84.50 евро за мегаватчас (MWh), достигайки за сега ценови върхове точно под 85 евро за MWh.

Вчера европейският природен газ поскъпна с близо 10% след решението на Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики и да изпрати "омиротворителни" военни сили в тях.