Около 12 часа продължиха дебатите в Народното събрание при гласуването на финансовата рамка на държавния бюджет за 2022 година. Над сто предложения бяха внесени между първо и второ четене.

В крайна кметка бюджетът беше приет със 133 гласа "за", 96 - "против" и един въздържал се. Финансовата рамка подкрепиха депутатите от управляващото мнозинство - Продължаваме Промяната, БСП за България, Демократична България и Има такъв народ. Против бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане.

Тепърва предстои депутатите да одобрят отделните бюджети на различните институции, както и параметрите по финансовата политика, като дълговия лимит и минималния допустим размер на фискалния резерв.

В бюджета се залага дефицит от 5.9 милиарда лева, както и възможност да се изтегли нов дълг от 7.3 милиарда лева.

Очакваните приходи в хазната са в размер на 57,2 млрд. лева, а разходите - 63,1 млрд. лева. Заложеният дефицит е в размер на 4.1 на сто от брутния вътрешен продукт. Над 31.6 млрд. лв. са предвидените данъчни приходи.

Възстанови ли се българската икономика от кризата с COVID-19?В края на миналата година ръстът на икономиката надхвърли предкризисните си нива и според показателите за стопанската активност страната ни е успяла да се възстанови от кризат, смятат експертите на ИПИ


Прогнозите на правителството са за безработица от 5 на сто и инфлация от 5.6 на сто. Предвидените средства за социални разходи са над 20 млрд. лв., а за здравеопазване - 8.3 млрд. лв. Предвижда се запазване на настоящите ставки за корпоративните данъци, както и тези за данъците върху доходите на физическите лица.

Основните критики на опозицията са, че приходите са подценени, а заложената инфлация е нереалистично ниска. Според финансовият министър Асен Василев инфлацията ще се успокои по-късно през годината.

По думите му инфлацията няма да бъде двуцифрена.