Украйна беше атакувана днес от Русия по протежение на границите си с Русия и Беларус, съобщи в комюнике украинската гранична охрана, предаде Франс прес.

"Границата на украинската държава беше атакувана от руски войски от териториите на Русия и Беларус", се казва в съобщението и се добавя, че нападенията са извършени включително с артилерия.

По информация на CNN от по-рано сутринта войници, начело на колона от военни превозни средства, са влезли в Украйна от граничен пункт с Беларус.

Във видеоклип, заснет на граничния пункт Сенковка, Украйна, с Веселовка, Беларус, се вижда, че колоната влиза в Украйна около 6:48 часа местно време.

През последните седмици Русия е събрала значителен брой войници, превозни средства и танкове в Беларус близо до границата с Украйна, припомня БГНЕС.

През това време двете страни проведоха съвместни военни учения на територията на страните, както и в близост до беларуско-украинската граница.

Взривове разтърсват украински градове, хиляди се евакуират от КиевОсновните булеварди са блокирани от хиляди коли, напускащи Киев

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски обяви военно положение. Той призова гражданите да не се паникьосват и обеща победа.

Във видеосъобщение, публикувано във Facebook, след като руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция срещу Украйна, Зеленски добави, че е разговарял по телефона с президента на САЩ Джо Байдън. Конкретната тема на разговорите ще стане ясна по-късно.

Стана ясно и че властите в Киев са призовали гражданите незабавно да намерят укрития, за да се скрият от руските ракети. Над столицата вият сирени, съобщава още украинската медия UA. Хиляди граждани на Киев изпълниха подземните метростанции, за да търсят убежище, съобщава БГНЕС.

По-рано хиляди коли блокираха основните пътни артерии, за да напуснат града. Някои от тях са се насочили и към България. Кметът на Киев Виталий Кличко призова хората да не изпадат в паника.

"Украйна е нападнат от агресора. Всички, които не участват в работата на критичната инфраструктура и за поддържане на живота на града, останете вкъщи. Дръжте в готовност "спешен куфар" с необходими документи и възможно най-малко неща. Ние продължаваме да се грижим за функционирането на града", заяви Кличко, цитиран от Daik News.

В същото време военното министерство на Русия обяви, че въоръжените сили не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. "Целта е военната инфраструктура на страната, която се поразява с високоточни оръжия", заявиха от Москва.