Цената на природния газ в Европа се повиши при старта на търговията в четвъртък с над 30% към 120 евро за мегаватчас (MWh), достигайки най-високи ценови нива от два месеца насам, след като руските военни сили нахлуха в Украйна.

Тази военна офанзива ескалира страховете за нарушаване и дори спиране на руските газови доставки за Стария континент с оглед на очакваните нови по-строги санкции на Запада спрямо Москва.

Европа зависи от Русия за повече от една трета от доставките си на природен газ, което прави континента уязвим от нарушаване на доставките, въпреки че руският министър на енергетиката каза миналата седмица, че износът няма да бъде прекъсван.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF скочиха минути след старта на търговията с над 30% към 120-125 евро за MWh - най-високи ценови нива от 24 декември 2021 г. Последва известна стабилизация на цените към 108-110 евро за мегаватчас, което представлява ръст в рамките на деня с около 23 на сто.

Руската рубла падна до рекордно ниско ниво спрямо долараРуската рубла падна до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като армията на страната навлезе в Украйна

Междувременно, председателят на германската комисия по външни работи заяви пред телевизиите RTL и ntv в четвъртък, че нови договори за газ с Русия изглеждат "немислими" след започната руска военна операция в Украйна, съобщава БНР.

Михаел Рот, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, пък каза, че вече не може да си представи задълбочаване на икономическите отношения с Русия: "Това се провали. В крайна сметка, трябва да работим по-бързо от планираното, за да станем по-малко зависими от авторитарен режим", посочи той.