Независимо дали се опитвате да отслабнете, качвате или поддържате теглото си, всичко се свежда до вашия калориен прием.

Въпросът е дали всички калории са равни? Има ли нещо като добри калории?

Какво, всъщност, е калория?

Калориите са физическите единици за измерване на топлина и енергия. Хранителната енергия, съдържаща се в мазнините, протеините и въглехидратите, се изразява в килокалории (kcal или Cal) и съставлява дневния ви калориен прием. Нашите тела се нуждаят от енергията, осигурена от тези три макронутриента, за да функционират правилно.

Приемът на калории е ключов

Формулата е проста: ако консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте, ще отслабнете. За да изгорите 1 кг мазнини, трябва да изгорите около 7000 калории. Ами ако консумирате повече калории, отколкото изгаряте?

Последствието е увеличаване на теглото. В този случай съотношението на въглехидрати, протеини и мазнини в дневния ви калориен прием е без значение. Тези съотношения обаче определят как се чувствате и дали ще бъдете гладни два часа след хранене.

Добри калории срещу лоши калории

Представете си за момент, че сте се хранили само с чиста захар. Ако не консумирате повече калории в захар, отколкото сте изразходвали, теглото ви ще се запази. Какво обаче би се случило с тялото ви? Първо, ще страдате от дефицити на хранителни вещества и следователно тялото ви няма да може да може правилно да функционира.

В крайна сметка, захарозата не ви осигурява никакви ценни хранителни вещества. Ефектът се забелязва не само в цялостното ви здравословно състояние, но и във външния вид на кожата и функционирането на имунната система.

Нека сравним калориите в някои обичайни храни и напитки:

1 шепа бадеми - 231 кал/ 1 шепа гумени мечета - 200 кал

1 шепа боровинки – 29 кал/ 1 шепа стафиди – 150 кал

1 бутилка бира – 220 кал/ 1 чаша бяло вино – 104 кал

1 блокче черен шоколад – 610 калории/ 1 блокче млечен шоколад – 580 кал

1 бутилка вода – 0 кал/ 1 бутилка газирана напитка – 100 кал

„Добри“ калории

И така, кои са добрите калории и кои са лошите? Има някои основни насоки, които да ви дадат правилния отговор. Може да коригирате диетата си, като замените животинските продукти – често с високо съдържание на наситени мазнини, с храни на растителна основа.

Ако искате да направите по-голяма промяна, преминете към веганска диета и вижте как се чувствате. Растителните храни са пълни с добри калории и хранителни вещества. Със сигурност не е нужно да се отказвате изцяло от месото, ако това не ви се струва подходящо.

Опитайте да добавите нови храни и рецепти. Проучванията показват, че следването на пълнозърнеста диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци, бобови растения, риба и ядки може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, възпаления и депресия.

„Лоши“ калории

„Лошите“ калории могат да бъдат намерени в храни с високо съдържание на захар или фаст фууд храните, които следват точно обратния принцип. Те не ви предлагат почти никакви хранителни вещества, а много празни калории.

Ако се опитвате да поддържате теглото си, ще трябва да обърнете внимание на вашия „лош“ прием на калории. Те ви карат да се чувствате сити само временно, но обикновено водят до глад малко след това.

Опитайте се обаче да избягвате да мислите за храната като „лоша“ или „добра“. Слушайте тялото си, правете това, което смятате за правилно. Ако жадувате за пържени картофи, вземете ги. Не се наказвайте след това. Просто имайте предвид как се чувствате след различните храни. И се опитайте да се пречупите и да изберете шепа бадеми пред шепа гумени мечета.