Премиерът Кирил Петков направи изявление пред журналисти днес след участието си в извънредния Европейски съвет в Брюксел.

Петков заяви, че България работи в тясна координация със своите съюзници от НАТО и партньори от ЕС и взема мерки срещу икономическите рискове, които руското нападение срещу Украйна би имало за страната ни.

Според него приетите санкции срещу Русия от европейските лидери ще ударят сериозно по бизнеса и единствено той ще бъде в състояние да повлияе на действията на президента Владимир Путин.

Пред журналисти той заяви: „Това, което явно се изрази вчера е, че единният глас със санкциите ще бъде факт, в смисъл ще има цена. Руската икономика и руските бизнеси, които ще бъдат засегнати, аз лично, ако съм руски бизнес в момента, не бих стоял безучастно да гледам някакъв човек, който го наричам мой лидер, да унищожава стойността на моята компания или да унищожава стойността на моите клиенти.

Така че тук е въпрос и на руската държава, вътрешната ѝ имунна система до каква степен може да понесе болка“.

Най-богатите руснаци изгубиха $39 млрд. за ден след инвазията в УкрайнаНай-големият губещ вчера е председателят на Лукойл Вагит Алекперов

На въпрос дали и ние ще поискаме допълнително подкрепление от НАТО, той отговори: „Да видим днес срещата, която ще стане. На база на този разговор ще се вземат правилните решения. Но това, което е ясно, е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия. Другото, което е ясно, е, че сигурно имаме броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, което е жалко“.

Премиерът увери още, че се вземат необходимите мерки за евакуация на българите от Украйна, които искат да напуснат страната: „Направили сме много сериозен щаб в Министерството на външните работи, координираме се с посланиците в съседните държави, за да можем да имаме една ефективна евакуационна операция, така че да може да се справим“.

Тази сутрин от Министерството на външните работи обявиха, че от украинския град Одеса към България се очаква да потеглят три автобуса с общо 130 сънародници. В същото време към Украйна пътуват четири български автобуса, възможно е да бъдат изпратени още.