Какво те прави щастлив? Няма граница, която може да се постави, когато става въпрос да определим какво означава щастието за нас и да си поставим мисия да го постигнем.

Няма нищо лошо в това да искате да имате красив дом с картини по стените, уютен басейн в задния двор и градина, пълна с цветя.

Но не забравяйте, че дори луксът идва с отговорности, които лесно могат да се превърнат в безпорядък и допълнителен стрес.

Постигането на щастието не трябва да бъде за сметка на напрежение, нерви и куп задачи. Всичко се свежда до контрола, с който реално определяме и собственото си щастие.

Можете да живеете един по-лесен и неангажиращ живот и пак да сте щастливи. Ето как:

Ограничете дейностите си

Част от живота е просто да стесните огромния избор, който трябва да правите всеки ден. Някои неща наистина може да са ненужни. Погледнете внимателно списъка си със задачи и елиминирайте тези, които не са важни, вижте дали можете да групирате няколко неща заедно. Наличието на дълъг списък със задачи може да бъде непосилно, а енергията ни е ограничена.

Времеви блокове

Понякога времето може да се чувства по-скоро като проклятие, отколкото като благословия. Задайте работно време за себе си, особено когато става въпрос за завършване на индивидуални проекти. Блокирането на графика или задаване на времеви рамки за изпълнение на конкретни задачи може да ви помогне да поддържате рутина, без да се изкушавате от външни разсейващи фактори.

Това е начин да се настроите кога е време да работите и кога е време да се отпуснете, а е и много полезен начин за опростяване на ежедневието.

Пригответе се от предишната вечер

Премахнете ненужните задачи, като подготвите вещите си от предишната вечер. Въпреки че може да ви отнеме десет минути, за да съберете работните си предмети сутрин, защо не го свършите предната вечер и не използвате това допълнително време за медитация или четене на вестника? Опростяването на живота ви също така изисква да използвате по-добре времето си.

Задайте своето темпо

Всяка сутрин ние вземаме съзнателното решение да зададем темпото си за деня. Помислете за момента, в който сте се събудили късно за работа и сте се чувствали раздразнени и претоварени.

Вашите действия и реакции са като домино, което или повишава, или намалява вибрациите ви. Когато имате лош ден, това обикновено е причинено от едно нещо, което засяга друго и така нататък. Определяйки темпото си, имате контрола да спрете във всеки един момент, да отстъпите назад и да преосмислите нещата.

Безпокойте се, само когато е необходимо

Това ще изисква малко практика. Ако не сме наясно с мислите си, нашите притеснения могат да бъдат с нас през целия ден. За да се справите с всичко, си наложете да мислите за тревогите в определен прозорец от време. Независимо дали ще са 5 или 15 минути, прекарайте това време в справяне с тези притеснения и ги оставете там, когато това време изтече.

Ограничете нещата, които правите

Време е да се успокоите. С колко неща се занимавате в момента? Ограничете се да имате само две или три задачи, за които ще може да отделите време и да се концентрирате.

Опитайте аудиокниги и подкасти

Има ли книга, която искате да прочетете, но нямате време? Аудиокнигите са чудесни за слушане по време на пътуване до работното място или дори във фитнес залата. В днешно време има аудиокниги и подкасти за почти всичко – саморазвитие, финанси, храна и дори астрология.

Спрете да отлагате

Понякога нещата, които отлагаме, могат лесно да бъдат направени за две минути. Следвайте „Правилото на двете минути“ – ако възникне задача и може да бъде изпълнена за две минути, просто я направете.

Бъдете адаптивни

Промените в графика и дори житейските планове могат да се случат във всеки един момент. Най-добрият начин да живеете опростен живот е първо да се научите да се адаптирате към промяната и да яхнете вълната, която идва.