Стратегическите резерви на Египет от базови хранителни стоки, включително пшеница, ориз и месо, ще покрият нуждите на страната в продължение на месеци, пише в. "Ал Ахрам".

Информацията беше представена от министъра на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи на среща с президента Абдел Фатах ас Сиси и членове на кабинета.

Запасите от пшеница са достатъчни за четири месеца, а сезонът на местното производство започва през април с очакване на реколта от четири милиона тона.

Това означава, че Египет ще разполага с количество, което да задоволи вътрешното потребление за настоящата година, потвърди Меселхи, цитиран от БТА.

Междувременно, онлайн изданието на списание "Иджипт тудей" съобщи, че египетският кораб "Уади ал Араб", който превозва 60 тона украинска пшеница, е успял да напусне пристанище Южне в Украйна и плава към Египет. Пратката е част от общо 300 000 тона, закупени от украинската компания "Енерко" на 29 декември миналата година чрез международен търг на цена 361.25 долара на тон.

В четвъртък президентът Сиси проведе телефонен разговор с казахстанския си колега Касъм-Жомарт Токаев, като потвърди желанието на страната си за засилване на двустранното сътрудничество. Казахстан е сред десетте най-големи производители на пшеница и един от водещите износители на пшеница и брашно в глобален мащаб.

Властите в Кайро се подготвят за различни сценарии, включително повишаване на цените на хранителните продукти, най-вече на пшеницата, заради конфликта между Русия и Украйна, които сред най-големите износители. Според данни на Департамента по земеделие на Съединените щати двете държави осигуряват 29 процента от световния експорт на пшеница.

През 2021 г. Египет, която е най-големият вносител на пшеница в света, е закупила от чужбина 5.5 милиона тона, от които 80 процента от Украйна и Русия. Очакванията са импортът на стратегическата култура да падне до 5.3 милиона през настоящата година заради очакваното увеличение на местното производство.