Министерският съвет прие Решение за одобряване на финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

С Решението се одобрява финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по реда на чл. 56 от Закона за защита при бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Средствата се разпределят в съответствие с Решението от Протокол № 2 от заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, проведено на 25 февруари 2022 г.

Путин нареди специална готовност на руските ядрени силиРуският президент Владимир Путин нареди силите за възпиране на руската армия да бъдат приведени в особен режим на бойно дежурство

На брифинг след заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков обясни защо е нужна подмяната на таблетки калиев йодид: "След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие (което само по себе си е безумно), ние като българско правителство - надяваме се, че няма такъв риск и това са сплашвания, но не можем да останем безучастни.

Затова проверихме каква е възможността да запълним резерва с такива таблетки и видяхме, че са с изтекъл срок на годност. Решихме да се снабдим с тези таблетки, за да сме готови за всякакви сценарии, това е национална сигурност.

Оказа се, че част от сигналната ни система също няма достатъчна възможност да работи. Не искам да всявам паника, не вярвам, че това ще се случи, но ние като правителство трябва да имаме работеща система и таблетки калиев йодид", категоричен беше министър-председателят, цитиран от Darik News.

Радиационните нива у нас се следят под лупа заради повишените стойности в Украйна. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, цитиран от Нова телевизия.

„Следим максимално подробно информацията, както от България, така и от международни инструменти за достъп до данни, за да сме сигурни, че българското население няма да бъде подложено на някакъв риск или ако има такъв риск, то ще бъде информирано за всички мерки, които трябва да бъдат предприети”, обясни той.

По думите му с премиера са обсъдени всички мерки, които би трябвало да се вземат при всички сценарии, включително и този.

„На този етап няма така увредена инфраструктура на ядрения комплекс, която може да предизвика такъв сериозен проблем, но има повишено радиационно ниво в района на Чернобил, заради преминаването на тежки машини. Няма силен вятър който да може да донесе част от това замърсяване или поне сериозна част от това замърсяване.

Притеснението ни е да не се стигне до увреждане на някаква по-сериозна част от ядрения арсенал въобще от ядрения комплекс в Украйна, както и да не се използва ядрен арсенал от страна на Русия. Въпрос на наистина на човешки принципи е това да не се случва.

Има достатъчно много международни конвенции,но виждаме, че Русия в момента не спазва международното право, така че ние трябва да сме подготвени и да можем да реагираме във всеки един следващ момент”, каза още Сандов.