България ще развива нови ядрени мощности и това е записано в коалиционното споразумение.

Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от Darik News.

Той обясни, че целта на визитата му с енергийния министър Александър Николов в САЩ е била да се обсъдят варианти, в случай че бъдат застрашени енергийните доставки към България заради кризата в региона.

Относно разработката на малки ядрени мощности в САЩ, Василев посочи, че все още няма работещ прототип. За сметка на това са разгледани нови налични технологии.

"И тук задачата ни е да си свършим нашето домашно и да решим какъв тип енергетика ще развиваме", каза Василев. Той допълни, че има 4-5 налични геотермални технологии, както и технологии за съхранение на електроенергия.

Министър Василев отговори на критиките на президента Румен Радев, че времето за анализ е свършило и липсват реални мерки за цената на тока. Вицепремиерът изтъкна, че компенсациите са факт, а при наличие на нов състав на КЕВР трябва да се даде време на регулатора за цените за бита.

По повод орязания бюджет на прокуратурата и критиките на главния прокурор Иван Гешев Асен Василев заяви, че България е страната с най-голям бюджет за съдебна власт - 0.7% от БВП спрямо 0.3% за ЕС и отрече да има политически натиск.

За първи път в историята: Дрон влезе под саркофага на АЕЦ Чернобил (видео)Кадрите са едни от много малкото в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ Чернобил

Президентът Румен Радев очаква от правителството неотложни, надеждни и устойчиви мерки за справяне с енергийната криза. Вече е преминало времето за анализи и е дошло това за решенията, заяви днес държавният глава.

Структуроопределящите предприятия трябва да бъдат подпомогнати в условията на енергийна криза, защото се разчита на тяхната конкурентоспособност, подчерта още Радев. Затова според него правителството трябва да направи така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика, да създаде условия за поевтиняване на тока и газа и да има адекватни компенсаторни механизми и за потребителите, и за бизнеса.

„Кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия“, каза президентът след посещението си в металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“ в Пловдив. Там той се срещна с ръководството на компанията и разгледа производствената част на оловния и цинков завод.

Румен Радев подчерта още, че са необходими и законови промени, така че да функционира по-добре Българската независима енергийна борса и не само тя. Така по думите му ще има предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция вътре в страната. Не трябва да се работи само ден напред, допълни президентът, цитиран от БНР.

По повод дискусията около възможностите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Белене“ Румен Радев заяви, че в проекта са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да се отлага и чака, защото страната ни има бъдеще като ядрена държава:

„Видяхме, че "зелената сделка" – да, това е бъдещето, един прекрасен проект, но трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика. И България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, в който инвестира“.

Кабинетът работи активно и се справя добре, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“ по повод призива на държавния глава за по-решителни действия за справяне с енергийната криза: "Това е нормално изискване на президента. То е нормално изискване от всеки един български гражданин, така че е още по-нормално пък управляващите да се мобилизираме максимално, за да отговорим на очакванията не просто на президента, а на всички български граждани", каза Мирчев.