Азиатските акции бяха подложени отново на натиск днес, а цената на петрола премина 110 долара за барел, тъй като инвеститорите се опасяваха относно ефекта от агресивните санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна.

Със затягането на глобалните санкции срещу Москва, САЩ затвори въздушното си пространство за полети на руски авиокомпании, след като подобни ходове бяха предприели ЕС и Канада.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви забрана по време на обръщение към нацията, в което също така заяви, че руският президент Владимир Путин ще "плаща висока цена в дългосрочен план" заради инвазията в Украйна.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита понижение от 0.46%, като индексът на сините чипове на Китай CSI300 губи 1.05%.

Японският Nikkei падна с 1.81%.

Въпреки нагласите за избягване на риска на останалите пазари, в Австралия основният борсов индекс ASX 200 отчиташе повишение от 0.2% по-рано през деня, след като повишаващите се цени на суровините оскъпиха акциите на миннодобивните компании.

Payhawk е първата компания-еднорог от БългарияКомпанията, която има офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона, събра допълнителни 100 милиона долара в последния кръг за набиране на капитал

"Конфликтът между Русия и Украйна вероятно ще продължи да доминира на пазарите в обозримо бъдеще. Изявлението от вчера, че Русия няма да плаща лихва на чуждестранните притежатели на неин държавен дълг, би трябвало да насочи инвеститорите още повече към активите убежища," смятат анализатори на ING, цитирани от Ройтерс.

"Подкрепата за начало на процеса по приемането на Украйна в ЕС показва единство от страна на Западна Европа, но едва ли ще успокои напрежението."

Вчера щатските индекси S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха с понижения от около 1.6%, докато Dow Jones Industrial Average падна с близо 1.8%.

Глобалните санкции срещу Русия предизвикаха редица големи компании да се откажат от бизнеса си в страната.

Exxon Mobil обяви, че спира дейността си в Русия, след като преди това подобни решения взеха британските петролни гиганти BP PLC и Shell и норвежката Equinor ASA.

Изявлението на Exxon дойде на фона на покачващите се цени на петрола. Днес Брентът поскъпна с над 5.8% до 111.09 долара за барел, което е най-високото ниво от юли 2014 г.

Цената на щатския лек суров петрол също скочи с близо 6% до 109.29 долара за барел, което е най-високото ниво от септември 2013 г.

Повишението в цените дойде въпреки глобалното споразумение за освобождаване на 60 млн. барела резерви в опит за ограничаване на поскъпването.

На валутните пазари доларът поскъпваше за последно с 3.3% спрямо рублата до 108.51, след като докосна 117 рубли ден по-рано.

Доларът също така бележи повишение от 0.1% спрямо йената до 115.00 и остава без промяна спрямо еврото на ниво от 1.1126. Доларовият индекс за последно нарастваше до 97.371.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации нарасна до 1.7541%, в сравнение с 1.711% късно вчера, а тази по двегодишните книжа скочи до от 1.305% до 1.3725%.

Цената на златото, която миналата седмица докосна 18-месечен връх и вчера нарастваше с над 2% заради влошаването на кризата в Украйна, днес отстъпва с 0.3% до 1 937.58 долара за тройунция с поскъпването на долара.

Биткойнът, който поскъпна с близо 15.5% вчера, днес поевтинява с 0.39% до 44 272.46 долара.