Русия не предвижда въвеждане на военно положение, заяви днес руският президент Владимир Путин.

Той отговори на твърденията в страната, че подобно нещо може да се направи заради конфликта в Украйна, предадоха световните агенции.

"Военното положение се въвежда в случай на агресия, по-специално в райони, в които се водят сражения. Ние нямаме такава ситуация и се надявам, че няма и да имаме", заяви Путин по време на среща със служители на руската авиокомпания Аерофлот, които му зададоха въпрос в тази насока.

Според него само професионални военни и офицери участват в руските военни операции в Украйна и Кремъл не предвижда да прати там резервисти и мобилизирани.

В Русия се появиха слухове, че може да има мобилизация на мъжете и въвеждане на военно положение. "Има опити за дестабилизиране на обществото", коментира президентът по този повод.

Пет сценария за изхода на войната в Украйна, представени от BBCМалцина могат да предвидят как ще завърши руската инвазия

Той предупреди, че обособяването на зона, забранена за полети, ще направи замесените в това страни съучастници в конфликта. "Чуваме, че е необходимо да се създаде зона, забранена за полети, над украинска територия. Но е невъзможно да се направи това от украинската територия, това е възможно само от територията на съседни страни", заяви Путин, цитиран от Франс прес.

Той допълни, че ще смята за съучастници в конфликта всички страни, които се опитват да наложат зона, забранена за полети над Украйна. Киев настоява за такава зона, но вчера съюзниците от НАТО отхвърлиха искането му, което пък беше остро разкритикувано от украинския президент Володимир Зеленски.

Западните страни отказват да удовлетворят искането му, което е по-комплексно за прилагане, с мотива, че това би породило значим риск от пряк конфликт с Русия.

По време на срещата със служителите на Аерофлот Путин определи като тежко решението за началото, по думите му, на "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС.

Президентът детайлно припомни какви събития са довели до взимането на това решение и каза, че ограничаването на "руската специална операция" само до Донбас е било невъзможно, защото в този случай украинските сили са щели постоянно да получават ресурси.

Той каза, че така се е стигнало до поемане по друг път и първото, което са направили руският генерален щаб и министерството на отбраната, е било унищожаването на военна инфраструктура в Украйна - складове с въоръжение, боеприпаси, авиация и системи за противовъздушна отбрана.