Войната в Украйна ще доведе до сътресения в глобалното предлагане и в цените на хранителните продукти, казва шефът на една от най-големите компании за производство на изкуствени торове.

Yara International, която развива дейност в над 60 държави, купува значителни количества основни суровини от Русия.

Цените на изкуствените торове вече са високи заради скочилите цени на едро на природния газ.

Главният изпълнителен директор на Yara Сверин Торе Холсетер предупреди, че ситуацията може да стане още по-тежка. "Нещата се променят с часове," казва той пред BBC.

"Вече бяхме поставени в трудна ситуация преди войната, а сега веригите за доставки бяха нарушени допълнително. Вече се доближаваме до най-важната част от този сезон за Северното полукълбо, в която трябва да се доставят големи количества изкуствени торове, а това вероятно ще бъде засегнато."

Русия и Украйна са едни от най-големите производители на селскостопанска продукция и хранителни продукти в световен мащаб.

Русия също така произвежда огромни количества вещества, като калиев карбонат (поташ) и фосфат, които са ключови съставки на изкуствените торове, които пък дават възможност на насажденията и културите да растат.

Недостиг на торове заплашва най-бедните държави с хранителна криза Глобален недостиг на изкуствени торове повишава цените на хранителните продукти и заплашва по-бедните страни с криза, казва ръководителят на голяма компания за торове

"Половината население на света получава храна благодарение на изкуствените торове, а ако те липсват на полето, реколтата при някои култури ще падне с 50%," казва Холсетер. "За мен въпросът не е дали се движим към глобална продоволствена криза, а колко голяма ще е тя."

Неговата компания вече беше засегната от конфликта, след като снаряд порази офиса на Yara в Киев. 11-те служители на компанията там са останали невредими.

Базираната в Норвегия компания не е пряко засегната от санкциите срещу Русия, но трябва да се справя с последиците. Опитите за осигуряване на доставки стават по-трудни заради нарушенията в глобалната транспортна индустрия.

Часове след интервюто на Холсетер за BBC руското правителство призова производителите да спрат износа на изкуствени торове. Той посочи, че около една четвърт от ключовите хранителни вещества, използвани в производството на храни в Европа, идват от Русия.

"В същото време, ние правим всичко по силите си в момента, за да намираме допълнителни източници, но времето е доста ограничено," казва той преди новината.

Анализатори посочват, че този ход ще означава по-високи разходи за фермерите и по-слаби реколти. Това може да доведе до още по-високи цени на хранителните продукти.

Хранителните съставки също така не са единственият фактор, който трябва да се вземе предвид.

Огромни количества природен газ са необходими за производството на амоняк, който е ключова съставка на азотните торове. Yara International разчита на огромни количества руски газ за своите европейски заводи.

Миналата година компанията беше принудена да спре временно около 40% от производствения си капацитет заради скока в цената на едро на газа. Други производители също ограничиха доставките.

В комбинация с по-високите разходи за транспорт, санкциите срещу Беларус (друг голям производител на поташ) и екстремните климатични условия, това предизвика голям скок в цените на изкуствените торове, което увеличи поскъпването на хранителните продукти.

От компанията правят ежедневна оценка на това как да поддържат предлагането и казват, че е прекалено рано да се каже дали се задават още спирания на производството.

Компанията признава, че има "много голямо задължение" да продължи производството в този критичен период. Шефът на Yara обаче казва, че в дългосрочен план светът трябва да намали зависимостта си от Русия по отношение на производството на храни.

"От една страна се опитваме да продължаваме доставките на изкуствени торове до селскостопанските производители, за да поддържаме добива. В същото време трябва да има силна реакция. Ние осъждаме руската военна инвазия в Украйна, така че това е една дилема, която, честно казано, е доста тежка."

Климатичните промени и увеличаващото се население вече бяха увеличили предизвикателствата пред производството на храни в световен мащаб, дори и преди началото на пандемията от COVID-19.

Главният изпълнителен директор на Yara International описва войната като "катастрофа след катастрофата", подчертавайки колко уязвима на сътресения в момента е глобалната верига на хранителните доставки.

Това ще увеличи продоволствената несигурност в по-бедните държави, допълва той.

"Не трябва да забравяме, че през последните две години броят на хората, които вечер си лягат гладни, се е увеличил със 100 милиона, така че това, което се случва сега, е наистина притеснително."