"В срещата във Версай трябва да говорим в един глас. Трябва да излезем обединени. Подкрепяме изцяло Украйна в нейната борба за свобода, ще бъдат предложени засилени мерки, няма да се вкарват санкции за газа и петрола, но се дискутира, няма решение", заяви в кулоарите на парламента Кирил Петков, цитиран от БНТ.

По думите му българската позиция е, че не може една чужда държава да нарушава закони, да бомбардира друга държава.

"Работим с Европейския съюз мерките да бъдат с максимално голяма сила, но не можем да си позволим да спрем вноса на петрол и на газ. Трябва да работим дългосрочно, за да диверсифицираме максимално много, смятам лично другата седмица да отида при гръцката ни връзка, за да видим реално докъде е прогресът. Аз продължавам да си комуникирам всяка седмица гръцкия премиер за прогреса, но другата седмица смятам лично да инспектирам. Докато нямаме истинска диверсификация сме много зависими и това трябва да е огромен приоритет на България", допълни Кирил Петков.

По думите му се обсъждат варианти ако Русия спре доставките на газ за Европа.

"Има възможности този риск да се управлява, но това би отключили други рискове, свързани с намаляването на износа на електричество, което не е добре за европейския пазар. Предпочитаме да не се стига дотам", добави Кирил Петков.

Той поясни, че няма в този момент европейска държава, която ще изпраща войски където и да било в Украйна. Можем да подкрепяме Украйна единствено с хуманитарна помощ, с възможност за санкции и за мерки, но военен конфликт е абсолютно изключен, подчерта Кирил Петков.

По думите му големият страх на опозицията е, че въпреки всички кризи работим целенасочено, за да достигнем до хората, които сам част от корупцията в България.