Едно е да осъзнаете, че дадена работа не е за вас по време на интервютата за нея, а съвсем друго да го разберете в първия си работен ден.

За съжаление, това не е толкова рядко срещано - 72% от младите служители казват, че при започването на нова работа са изпитвали чувство на изненада или съжаление, че позицията не е това, което очакват, сочи проучване на The Muse сред 2 500 милениали и представителите на поколението Z в САЩ.

Този така наречен “шок при промяна” може да се е задълбочил по време на пандемията, казва пред CNBC основателят и главен изпълнителен директор на The Muse Катрин Миншу. Рекрутърите отчаяно се опитват да попълнят липсите на служители и за кандидатите е трудно да преценят културата в една компания без да са посетили офиса или да са видели всички служители на едно място.

По тази причина сега е по-важно от когато и да било търсещите работа да контролират процеса с интервютата за работа и да се уверят, че самата работа и компанията са подходящи за тях, казва Миншу.

При първите интервюта тя препоръчва на интервюиращия най-общо да бъде зададен въпросът: Как бихте описали културата и работата тук?

Как да отговорим на един от най-смущаващите въпроси на интервю за работа?Това е един от най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа и въпреки това е въпросът, който смущава най-много кандидатите за работа.

След това може да задавате и по-конкретни въпроси. Любимата стратегия на Миншу е комбиниранието на въпроси, насочени към добри и лоши неща: Можете ли да споделите едно или две от любимите ви неща по отношения на работната атмосфера тук, а след това и едно-две неща, които може да бъдат предизвикателство, за които би трябвало да знам, преди да се присъединя към компанията?

Ако дадете възможност на някой да говори за положителните неща, това ще улесни и разговора за негативите, казва Миншу. В крайна сметка, вие искате да разберете “в тази компания имат ли добра представа за своите плюсове и минуси или просто се преструват, че всичко е идеално?”

Ако интервюиращият се затрудни да посочи сфера, в която нещата могат да бъдат подобрени, това е сериозно предупреждение, казва Миншу. “Нито една работна среда не е идеална.”

Пoмислете също така за самия процес, свързан с интервютата за работа. Предоставя ли ви се много време да задавате въпроси извън тези за самата работа и да се информирате за културата в компанията? Може ли интервюиращият да говори в конкретика за това какво харесва и не харесва на работата в компанията?