В Нидерландия и Норвегия делът на електрическите превозни средства от всички новорегестрирани автомобили се предвижда да достигне 99.9% до 2035 г.

Това ще изведе двете държави на първо място в Европа, показва проучване на застрахователната платформа Confused.com, което е базирано на данните за продажбите на електромобили от Европейската агенция за околна среда и Евростат.

Желанието на потребителите за покупка на електрически автомобил никога не е било по-високо, се посочва в изследването. То прогнозира кои европейски страни ще имат най-висок дял от продажбите на електрически превозни средства до 2035 г.

С най-високия процент на продажби на нови електрически превозни средства през 2020 г. (54.37%), Норвегия вероятно ще бъде сред лидерите и през 2035 г. Експертите на Confused.com прогнозират, че 99.9% от тях ще бъдат електрически, което би означавало огромен ръст от 83.74% за 15 години.

На върха по този показател най-вероятно ще бъде и Нидерландия, където също се очаква 99.9% от новорегистрираните превозни средства да са електрически до 2035 г. Това би било увеличение с 336% в рамките на 15 години.

В Швеция се очаква 80.35% от продажбите на нови автомобили да бъдат електрически до 2035 г., което е вторият най-голям дял в Европа. Тъй като само 9.69% от новите регистрирани автомобили в скандинавската държава са електрически през 2020 г., шведският пазар вероятно ще отчете значителен скок в продажбите от над 8 пъти.

Продажбите на хибриди в Европа изпреварват тези на дизелови автомобилиЕдна от всеки 11 продадени коли на Стария континент пък е изцяло с електрозадвижване

Дания е на четвърто място в прогнозната класация, като 54.51% от новите превозни средства ще се класифицират като електрически до 2035 г. Спрямо 2020 г. ръстът ще е с 658%, тъй като в момента делът им е малко над 7 на сто.

С 51.86% от новите превозни средства, които се очаква да бъдат електрически до 2035 г., Португалия е на пето място. Това е зашеметяващо увеличение от 857% спрямо броя на електромобилите през 2020 г. (5.42%).

Германия е на шеста позиция с очакван дял на електромобилите от 51.68% до 2035 г.

„Тъй като електрическите превозни средства стават все по-популярни в целия свят, е важно да разберете от какъв тип застраховка имате нужда. Може да успеете да покриете електрическата си кола със стандартна автомобилна застраховка, но това невинаги е най-добрият ход.

Специализираните политики за електрически автомобили често идват с редица предимства, като покритие за вашия кабел за зареждане, безплатно възстановяване до най-близката точка на зареждане, ако батерията ви свърши, покритие на случайни инциденти, пожар и кражба на батерията. Тези предимства наистина могат да направят голяма разлика", коментира експертът по автомобилно застраховане на Confused.com Алекс Киндред.

През 2021 г. продажбите на изцяло акумулаторни електрически превозни средства бележат ръст от 63.1% до близо 878 500 автомобила, показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили, докато продажбите на plug-in хибриди нарастват със 70.7% до близо 867 100.

Plug-in хибридите се захранват от батерия, която може да се зарежда външно (от електрическата мрежа), което я прави и по-екологична. Тези автомобили са подкрепени и от двигател с вътрешно горене, докато акумулаторните електрически автомобили работят само на батерия.

Обикновените хибриди, които не са plug-in, разполагат с електромотор и батерия, която обаче се зарежда само от двигателя с вътрешно горене. Те не разполагат с възможността за външно зареждане.