През май тази година в Рим ще отвори врати нов музей, посветен на кулинарното изкуство.

Той се намира на хълма Палатин и ще предложи на посетителите уникален поглед към историята на италианската кухня, пише BBC.

Отвън музеят не се различава по нищо от останалите елегантни старинни сгради в Рим, а входът му е украсен със статуи на римски войници и декоративни урни.

Зад стените му обаче се крият стотици кулинарни инструменти - обемисти машини за паста от 19-и век, 220-годишни италиански купи, използвани някога от италианските монаси и силно износени стоманени тенджери, предназначени за приготвяне на osso bucco - класическата северноиталианска рецепта за телешко месо.

Сред съоръженията има и такива, които напомнят средновековни рицарски брони, но всъщност представляват метални форми за печене или за приготвяне на шоколад и сладолед. Някои от тях са на 500-годишна възраст.

В музея са изложени и много книги и документи, посветени на храната. Сред тях е и една от най-старите готварски книги - Il Trinciante, написана през 1593 г. от Винченцо Червио. Авторът ѝ е работил за италианския кардинал Алесандро Фарнезе и в книгата си той описва как да режете риба, пайове, плодове и зеленчуци и преди всичко месо и птици, като свинско, пилешко, пуешко, фазан и паун.

Подробните чертежи определят предпочитаните точки за нарязване, които осигуряват максимално сочни и ароматни разфасовки.

Il Trinciante е една от 120-те готварски книги в Museo della Cucina, който се очаква да отвори официално врати през 2022 г. Това ще бъде първият музей в италианската столица, фокусиран върху историята на храната и готвенето.

Колекцията на музея е базирана на тази на италианския готвач Росо Босколо и включва много от най-старите и най-редките готварски книги. Някои от тях първоначално са били предназначени само за папите.

Сред експонатите е и първата масово отпечатана готварска книга „За честното удоволствие и здраве“ от италианския автор Бартоломео Платина през 1474 г. Текстът, фокусиран върху приготвянето на единични ястия, а не на пищни банкети, печели много последователи в Италия, преди да бъде преведен на френски и немски език.

Също толкова важна готварска книга е "Операта" на Бартоломео Скапи от 1570 г., чийто автор е работил като частен готвач на папа Пий V. Готварската книга е пълна със скици на ястия, приготвяни в големи кухни. За първи път тя ще даде на италианската общественост достъп до рецепти, които досега не са били вкусвани извън Ватикана.

Скапи пише, че папата бил голям фен на жабешкото. И то не на каквито и да е жаби, а тези от град Болоня, които са особено пълни и вкусни. Скапи използвал изненадващо големите дробове на жабите, намазвал ги с яйце, брашно и мляко, след което приготвял от тях хрупкави пържени пържоли под формата на лека закуска.

Тъй като френската кухня е оказала значително влияние върху кулинарията на Северна Италия, музеят ще покаже и много от най-добрите готварски книги на Франция, написани от хора, като Мари-Антоан Карем, Франсоа Масиало и Урбан Франсоа Дюбоа.

Междувременно, тосканската готварска школа Campus Etoile Academy на Босколо ще помогне на музея да отглежда редки съставки и да приготвя отдавна забравени рецепти, които някога са запазени само за кралските особи.

Местоположението на Museo della Cucina съвсем не е случайно. Той се намира на конкретното място на хълма Палатин, където Ромул и Рем - легендарните основатели на Рим, са закърмени от римската богиня-вълк Лупа преди повече от 2700 години. Митът разказва, че Ромул по-късно основава Рим на същото място.