Испания временно задържа яхта за 140 милиона долара на руски олигарх в Барселона вчера.

Два източника съобщават, че плавателният съд е собственост на ръководителя на руския държавен конгломерат "Ростех" Сергей Чемезов, който е съюзник на президента Владимир Путин, съобщи Ройтерс.

"Днес иззехме - техническият термин е временно задържана - яхта, принадлежаща на един от основните олигарси" в Русия, заяви испанският премиер Педро Санчес. "Става дума за яхта, която по наша оценка струва 140 милиона долара", уточни той.

"Ще има и още", добави Санчес, без да даде подробности, съобщава БТА.

Сайтът за мониторинг на морския трафик Marine Traffic заяви, че яхтите, свързани с двама други олигарси, които все още не са санкционирани, също са закотвени в Барселона.

85-метровата суперяхта Valerie принадлежи на Сергей Чемезов - бивш офицер от КГБ, който оглавява държавния конгломерат "Ростех", казаха два източника на Ройтерс.

Плаващият под флага на Сейнт Винсент и Гренадини съд е регистриран на името на доведената дъщеря на Чемезов - Анастасия Игнатова, чрез дружество на Британските Вирджински острови, според статия, публикувана миналата година в резултат на изтичането на информация от "Документите Пандора".

Западът наложи санкции на руски милиардери, замрази държавни активи на Русия и отряза голяма част от корпоративния сектор на страната от глобалната икономика след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Италия конфискува яхтата на руския милиардер Андрей МелниченкоПроектирана от Филип Старк и построена в корабостроителницата Nobiskrug в Германия, яхтата на Мелниченко е най-големият ветроходен плавателен съд в света

На Чемезов бяха наложени санкции от САЩ през 2014 г. и от Великобритания през 2020 г. заради анексирането на Крим от Русия. Този месец той беше добавен в в списъците със санкции на Съединените щати и Австралия. Американските санкции са насочени не само срещу шефа на "Ростех", но и срещу доведената му дъщеря, неговата съпруга и сина му.

Чемезов не е включен в последния европейски санкционен списък, но ЕС наложи мерки срещу него още през 2014 г.

Яхтата е в Барселона от 9 февруари, според Marine Traffic, и до вчера е била в ремонт в корабостроителницата MB92. Плавателният съд ще остане задържан, докато испанските власти потвърдят кой е собственикът му и дали той е включен в санкционния списък, съобщи правителствен източник.