В автомобилната индустрия казват: Не можеш да произведеш кола с 99% от частите.

Недостигът на компютърни чипове обаче опровергава това.

Ford ще започне да доставя свои SUV модели Explorer без всичките им чипове, за да разреши проблема с малките стокови наличности в автомобилните къщи.

Автопроизводителят обяви, че ще произвежда автомобили Explorer без чиповете, които управляват климатичната система и подгряването на задната седалка. Шофьорът и пътникът на предната седалка ще могат да контролират температурата на задната седалка вместо пътуващите отзад.

"Пристъпваме към този ход, за да доставяме по-бързо автомобилите до нашите клиенти," заяви говорителят на Ford Саид Дийп, цитиран от CNN Business.

Според Дийп от Ford вече са предложили на купувачите избор във връзка с най-продавания си пикап F-150. Те могат да се откажат от функцията "старт-стоп", която пести гориво и да получат 50 долара отстъпка, или могат да изчакат пикапът да бъде произведен с тази функция.

Старт-стоп автоматично изключва двигателя, когато пикапът спре напълно и след това го включва, когато шофьорът вдигне крака си от спирачката.

Sony ще произвежда повече конзоли PlayStation 4 заради недостига на PS5Sony Group Corp. ще продължи да произвежда конзоли PlayStation 4 и през 2022 г. на фона на проблемите с глобалната верига на доставките, които ограничиха производството на най-новия и по-скъп модел PlayStation 5

Опцията старт-стоп може да бъде интегрирана само докато F-150 е на поточната линия и не може да бъде добавяна впоследствие. Дийп обаче обяви, че Ford ще може да инсталира функцията за контрол на климатика на задната седалка на вече доставените автомобили Explorer, когато разполага с чиповете за това.

Тя ще бъде добавяна при автодилърите без допълнителни разходи за собствениците.

На практика всички автопроизводители бяха принудени временно да преустановят производството в някои от своите заводи през последната година и половина заради липсата на компютърни чипове, а в някои случаи и на други части.

Понижените стокови наличности на нови автомобили за продажба повишиха цените им до рекордни нива, което е с основен принос за най-високата инфлация в САЩ от близо 40 години.

Ford не е единственият автопроизводител, на който се наложи да доставя автомобили без всички функционалности, с които би трябвало да разполагат. General Motors също имаше подобни проблеми през миналата година.