Втората най-голяма италианска банка UniCredit преглежда спешно дейността си в Русия и може да вземе решение за изтегляне от страната след руската инвазия в Украйна.

Това обяви днес главният изпълнителен директор на банката Андреа Орсел, цитиран от Ройтерс.

По време на организирана от Morgan Stanley финансова конференция Орсел заяви, че решението е сложно и може да отнеме време заради нуждата да бъде оказана подкрепа на местните служители на банката и на европейските компании, които също се опитват да излязат от страната.

"Обмисляме изтегляне, но очевидно трябва да балансираме сложността и последствията на нещата, които ще направим там," заяви Орсел.

Банките в Италия, Франция и Австрия са с най-голяма експозиция към РусияНай-сериозните опасения на европейските банки са свързани с възможността да бъде прекъснат достъпът на Русия до международната платежна система SWIFT

"По-големият ефект ще е на място. Това са 4 000 души, а аз гледам на тях като на колеги, както и 1 250 европейски компании, които имат офиси на пазарите, на които присъстваме и ние, и очакват да ги съпроводим."

Орсел също така заяви, че икономическата среда се е променила заради кризата в Украйна и че банката вече допуска, че ще има стагфлация.

От UniCredit дадоха индикации през миналата седмица, че пълно отписване на дейността й в Русия, в това число и трансграничната експозиция, би и струвало около 7.4 млрд. евро.

Орсел също така предупреди, че кризата е вдигнала летвата за M&A сделки, предвид факта, че UniCredit ще трябва сега да използва излишния си капитал, отчасти за да смекчи удара.