Имотният магнат от ОАЕ Хюсеин Саджвани е на гребена на вълната след рекордния старт на годината за имотния пазар в Дубай.

“Дубай се справя много добре,” казва опитният строителен предприемач пред CNBC.

“Начинът, по който Дубай се справи с COVID-19, беше ключов фактор за процъфтяващия в момента пазар.”

Дубай отчита имотни сделки за 35 млрд. долара през 2021 г., което е най-високата стойност от световната финансова криза насам, според имотната компания Savills. В отделен доклад на CBRE се посочва, че имотните сделки в момента са на рекордно високо ниво за първите два месеца от годината.

Саджвани твърди, че ОАЕ, която отдавна е популярна дестинация за заможни руснаци и руски туристи, ще се облагодетелства от това, че руснаци търсят убежище там и безопасно място за парите си - на фона на продължаващата война в Украйна и безпрецедентните санкции от страна на Запада.

“Сигурен съм, че много руснаци се опитват да решат проблемите си, но Дубай, в крайна сметка, ще се облагодетелства от каквато и да е криза,” казва той. Това се случва, след като ОАЕ, която задълбочава отношенията си с Русия, реши да не се включва в санкциите, наложени от Запада срещу страната заради инвазията в Украйна.

“Ще бъда откровен с вас. Тези санкции изнервиха много хора,” казва Саджвани. “Ако някои вкара пари законно през банковата система тук, ние ще правим бизнес с него.”

Руснаците са сред водещите купувачи на недвижимо имущество преди войната и санкциите, според скорошна публикация на Ройтерс. В нея също така се посочва, че руснаците купуват имоти в Дубай и дори използват криптовалути като начин да прехвърлят парите си в ОАЕ.

Санкциите плашат богатите руснаци в Малката Москва във ФлоридаСъни Айлс, Флорида отдавна е предпочитана дестинация от заможни руснаци, които са закупили толкова много имоти в района, че мястото е известно като

Имотният пазар на страната се предполага, че е често използван канал за пране на пари, са казвали експерти.

По-рано през месеца ОАЕ беше оставена в “сивия списък” на регулатор за финансови престъпления вследствие на опасения, че страната не ограничава достатъчно незаконните финансови дейности.

Опасенията относно прането на пари и незаконните финансови потоци накараха Работната група за финансово действие (срещу изпирането на пари), създадена от страните от Г-7, да сложи ОАЕ под мониторинг, заедно с Турция, Йордания, Пакистан и други.

Саджвани казва, че напредъкът по ядрената сделка с Иран също ще е положителен за емирството. “Ако мирното и ядрено споразумение между Иран и САЩ бъде подписано, това ще е от голяма полза за Дубай,” казва той. “Това ще доведе до много по-голяма стабилност и мир в региона,” допълва Саджвани.

Имотният пазар на Дубай обърна курса, след като години наред цените на недвижимото имущество там се понижаваха. Емирството избегна локдауните, засили ваксинацията и приложи нови мерки за привличане на туристи и граждани, докато пандемията блокира останалата част от света.

Дългоочакваното Експо 2020 в Дубай, което беше отложено с година заради пандемията, също помогна за привличане на интерес, тъй като мултимилиардният проект се очаква да се превърне в нов жилищен и търговски комплекс след края на дейностите през април. Предстои да се види дали Експо ще се превърне в новия процъфтяващ град в града, както е замислен от създателите си.