Лидерите на страните-членки на НАТО утвърдиха разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

Това стана ясно след извънредната среща на върха на Алианса, завършила по-рано днес.

В България ще бъдат разположени общо 900 съюзнически военнослужещи, 150 от Великобритания. Водят се разговори и за италиански военнослужещи.

Лидерите на страните от НАТО се договориха още да окажат помощ на Украйна при атака с химическо, биологично или ядрено оръжие, както и срещу кибернападение и призовават Китай да се въздържа от намеса в конфликта в помощ на Русия.

В изявление след края на срещата ръководителите на държавите членки на НАТО призоваха Русия да приложи незабавно прекратяване на огъня в Украйна и да се включи в "заслужаващи доверие преговори", информира БНР.

Те също така заявиха, че НАТО "ще поддържа координиран международен натиск върху Русия“ и призоваха всички държави, акцентирайки най-вече върху Китай, "да се въздържат от подкрепа на военните усилия на Русия по какъвто и да е начин и да се въздържат от всякакви действия, които помагат на Русия да заобикаля санкциите“.

Алиансът изрази загриженост "от неотдавнашни публични коментари", направени от китайски представители, които подсилват "фалшивите разкази" на Кремъл.

Държавите членки също така се съгласиха "значително да засилят дългосрочното възпиране и отбранителна позиция“ на НАТО, като информират, че допълнителни подробности ще бъдат разкрити на срещата им в Мадрид през юни.

"Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с повишен акцент върху колективната отбрана и оперативната съвместимост“, се казва в изявлението след срещата на НАТО.

"Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, връщане на дипломацията, усилване на Източният фланг на НАТО". Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Извънредната среща е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид", каза още държавният глава.

"Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война", каза президентът.

Премиерът Борис Джонсън заяви готовност Великобритания да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също заяви готовност страната да допринесе. България е отворена за участие, така че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите оперативни способности, обяви Румен Радев.

Според него е необходимо "да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса".

В рамките на форума Румен Радев е обсъдил и охраната на въздушното ни пространство, забавянето на американските изтребители Ф-16 и поддържката на руските МИГ-29.

За да се запълни празнотата до 2030-та, когато закупените Ф-16 ще бъдат в бойна готовност, Радев е обсъждал вземането на лизинг втора ръка Ф-16 или европейски - водят се разговори с Франция за изтребители "Рафал" или с Италия за "Юрофайтър".

"Ако не може да се ускори доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втори Ф-16 на лизинг, който да запълни празнотата. Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от нашите партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия г-н Марио Драги, готови са да дискутираме този въпрос, с президента Макрон, отворен е, готов е да дискутираме този въпрос", каза българският президент.