Азиатските акции поевтиняват днес след най-голямото тримесечно понижение при ценните книжа от две години, на фона на опасенията на инвеститорите от ефекта от войната между Русия и Украйна и от нарастващия риск от рецесия.

Вчера руският президент Владимир Путин отвърна на санкциите на Запада срещу Москва, заплашвайки да прекрати договори за доставка на една трета от природния газ на Европа, ако по тях не се плаща в рубли. Този ход предизвика Германия, която е най-зависима от руския газ, да го обвини в "изнудване", след като страната активира план за извънредни ситуации, който може да доведе до ограничаване на подаването на газ.

Изнесени днес данни показаха, че бизнес доверието в Япония пада до деветмесечно дъно през първото тримесечие, като компаниите очакват условията да се влошат още повече.

В Токио индексът Nikkei отчиташе понижение от 0.75% по-рано днес, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губеше 0.70%.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1.1%, докато сеулският Kospi отчиташе спад от 0.6%. Индексът на китайските сини чипове нарастваше с 0.7%.

Глобалният индекс на MSCI, както и щатските и европейските индекси записаха най-големите си тримесечни понижения от началото на пандемията от COVID-19. Инвеститорите се притесняваха, че нарастващият ценови натиск би могъл да принуди централните банки да вдигат агресивно лихвите, което пък да предизвика рецесия.

Защо Джо Байдън иска да спре обратните изкупувания на акции?Администрацията в Белия дом иска да ограничи обратното изкупуване на акции, което, според критиците, позволява на мениджърите на големите компании да манипулират пазарите

Тримесечният спад при щатския индекс обаче прикрива възстановяването на S&P500, който губеше близо 13% по-рано през тримесечието, но завърши със спад от 5%.

По-късно днес се очакват данните за неселскостопанската заетост в САЩ, а инвеститорите ще следят за индикации за инфлация и при заплащането.

Спредът между 2-годишните и 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво малко над нулата тази сутрин.

Обръщане в тази част на лихвената крива е считано за надежден сигнал за рецесия след една до две години.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации за последно бе на ниво от 2.3781%, в сравнение с 2.325% в края на вчерашната сесия. Доходността по 2-годишните книжа бе на ниво от 2.3648%, в сравнение с 2.284%.

На енергийните пазари цените на петрола се стабилизираха след вчерашния спад.

Щатският лек суров петрол за последно поевтиняваше с 0.1% до 100.18 долара за барел, докато цената на Брента отчиташе ръст от 0.12% до 104.84 долара.

Доларът, който се облагодетелства от статута си на валута убежище и от очакванията за вдигане на лихвите в САЩ, запазва позиции днес. Доларовият индекс отчита повишение от 0.08% до 98.396, а щатската валута поскъпва с 0.55% спрямо йената до 122.33.

Еврото се оскъпи до 1.1069 спрямо долара.

Златото се търгува без промяна след като записа най-голямото си тримесечно поскъпване от две години. Спот цената на метала за последно бе на ниво от 1 937.05 долара за тройунция.