Древният италиански град Помпей ще бъде охраняван от куче-робот.

Механичното куче Spot, създадено от Boston Dynamics, ще бъде част от модернизацията на римския град.

Жълтата хрътка ще патрулира, търсейки пукнатини, повреди и следи от ерозия по улиците на града, заличен от изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр.

Spot е четирикрак робот, предназначен да пресича неравен терен, като същевременно заснема заобикалящата го среда с камери и сензори. Той може да бъде управляван дистанционно или програмиран да следва определен маршрут.

25-килограмовият робот от 21 век ще патрулира в древния археологически парк, издирвайки повреди, които да бъдат реставрирани. Той може да достигне и до най-малките кътчета по време на мисията си, за да помогне за запазването на обекта.

Boston Dynamics пусна роботите в продажба през 2020 г., като около 100 вече „работят“ по наблюдението на места, като базата на SpaceX в Бока Ратон, съобщава Independent.

Една от основните мисии на Spot в Помпей ще бъде разследването на „томбароли“ - или грабителите на гробници, които влизат и излизат от обекта, използвайки тайни тунели. Няколко артефакта бяха откраднати от археологическия парк през последните години.

Робот извърши напълно самостоятелна хирургична операцияЛапароскопската хирургия е минимално инвазивна процедура, при която в коремната област се вкарва камера в тръба

Технологичният ъпдейт на Помпей идва след предупреждение от 2013 г. от ЮНЕСКО, че обектът от световното наследство се разпада.

Около 2.8 милиона туристи обикновено посещават погребаните от Везувий градове Помпей и Херкуланум, близо до Неапол, всяка година.

„Робот като Spot е в състояние да инспектира дори малки места в пълна безопасност, като заснема и записва данни, полезни за изследването и проектирането на мерки за опазване“, се казва в изявление на археологическия парк.