Смята се, че Русия е изгубила стотици танкове след началото на инвазията си в Украйна.

Военните експерти отдават загубите на усъвършенстваните противотанкови оръжия, които западните нации предоставят на Украйна и на лошия начин, по който Русия е използвала танковете си.

Колко големи са загубите на Русия по отношение на танковете?

Въоръжените сили на Украйна твърдят, че Русия е изгубила над 680 танка.

Междувременно, блогът Oryx, който отчита военните загуби на Русия в Украйна на базата на снимки от бойното поле, твърди, че Русия е изгубила над 460 танка и над 2 000 други бронирани превозни средства.

По данни на Rand Corporation и IISS, Русия е разполагала с около 2 700 основно бойни танка в началото на конфликта.

Колко ефективни са противотанковите оръжия?

САЩ предоставя на Украйна 2 000 противотанкови ракети Javelin в началото на конфликта, а след това е изпратила още 2 000.

Тези ракети могат да бъдат изстрелвани, така че да се взривяват върху танка, където бронята е най-слаба, твърдят от техния производител Lockheed Martin.

Много от руските танкове са оборудвани с реактивна броня, която абсорбира удара от ракетите.


Как запалителният коктейл Молотов получава своето име?Ръчната запалителна бомба е придобила емблематичен статус заради масовата ѝ употреба в граждански вълнения, бунтове и революции по целия свят

Ракетите Javelin обаче имат две бойни глави. Едната взривява реактивната броня, а втората пробива шасито под нея.

Великобритания също изпраща на Украйна най-малко 3 600 противотанкови ракети NLAW. Те също са проектирани, така че да се взривяват над относително открития купол на танковете.

"Javelin и NLAW са много ефективни," казва пред BBC Ник Рейнолдс от Royal United Services Institute (RUSI). "Без тази смъртоносна помощ ситуацията в Украйна би била много по-различна."

САЩ ще достави на Украйна и 100 противотанкови дрона Switchblade. Известни като дронове "камикадзе", тези летателни апарати могат да кръжат над мишената на километри от оператора и след това да се спускат върху танка, унищожавайки го с бойната глава на своя нос.

До каква степен може да бъде винена тактиката на Русия?

В днешно време руската армия използва батальонни тактически групи, които представляват самостоятелни бойни единици, съставени от танкове, пехота и артилерия.

Точният състав на тези групи може да варира, но като цяло те съдържат голям брой бронирани превозни средства и относително малък брой пехотинци.

"Батальонните групи са създадени, така че да атакуват бързо с много огнева мощ. Те обаче са много малко защитени по отношение на придружаващата ги пехота, която да отвърне на огъня, ако колоната от бронирани превозни средства бъде нападната," казва Филипс О‘Брайън, предподавател по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс.

"Така руската армия прилича на боксьор, който има страхотно дясно кроше и стъклена челюст."

О‘Брайън смята, че липсата на въздушни патрули означава, че украинските войски лесно заемат позиции, от които да нападат от засада колоните с руски танкове.

"Руската армия не получи превъзходство във въздуха в началото на конфликта, така че не може да патрулира в небето и да следи движението на украинската армия. Това означава, че украинските войски успяваха да заемат добри позиции за нападения от засада, с които нанесоха много поражения."

До каква степен нещата се свеждат до руската некомпетентност?

Според данни на Oryx половината от танковете, които Русия е изгубила, не са били унищожени или повредени, а са били заловени или изоставени.

Експерти отдават това на логистични провали и некомпетентност от страна на руските войници.

"Виждали сте снимки на руски танкове, дърпани с трактори," казва О‘Брайън. "Някои от танковете са били изоставени, защото са свършили горивото. Това е логистичен провал. Някои затъват в пролетната кал, защото върховното командване нахлу в грешното време от годината."

"Сухопътните войски на Русия са съставени от много наборници и новобранци. Това ги прави бойна сила с ниско до средно качество," казва Ник Рейнолдс.

"Много от танковете са били изоставени заради лошо управление. Някои падат от мостове. Други са управлявани така, че веригите им падат. Липсва способността на войските да използват своето оборудване.

"Често обаче войниците просто са изоставяли машините си и са бягали. Така че волята за сражение също липсва."

Украинското правителство издаде инструкции за това как гражданите да предават изоставената военна техника. Управляващите също така потвърдиха, че всеки, който си е намерил такива "бойни трофеи", няма нужда да ги декларира пред данъчните власти.