Пазарният дял на централизираните борси в общата търговия с криптовалути достига рекордни върхове тази година.

Все по-голяма част от обемите се консолидира в платформите на няколко водещи компании, пише Coin Telegraph.

Нетният пазарен дял на криптоборсите в общите трансакции достига 96% през февруари 2022 г., в сравнение с 89% през август 2021 г., по данни на британската аналитична компания CryptoCompare.

Нейният анализ включва над 150 активни централизирани борси, като ги класира по сигурност, брой налични активи, регулаторно съответствие, проверки и други критерии, като ги класира от най-високия резултат (AA) до ниския (F), като за водещи се приемат тези с оценка B или по-висока.

Общо 78 борси попадат в престижната категория, като Coinbase, Gemini, Bitstamp и Binance са единствените четири, получили най-високата оценка AA.

Борсите от най-високо ниво са прехвърлили крипто активи за общо 1.5 трилиона долара през февруари 2022 г., в сравнение с 62 милиарда долара в борсите на „по-ниско ниво“. Според анализите на CryptoCompare, това означава, че както търговците на дребно, така и професионалните инвеститори преминават към борси с по-нисък риск.

Консолидацията в сферата на криптоплатформите се случва както в резултат на затварянето на някои борси, така и чрез придобиването им от по-големи играчи. Водещите платформи, които се стремят към експанзия в чужбина, понякога придобиват вече лицензирани по-малки борси, работещи в страната, в която искат да присъстват.

Такъв беше случаят с придобиването от FTX на борсата Japanese Liquid Group на 2 февруари 2022 г., припомня Coin Telegpraph.

Една пета от добива на биткойни се генерира от публични компанииУвеличението се дължи на факта, че много от компаниите, добиващи криптовалута, осъществяват IPO-та и дебютират на капиталовите пазари

От юни 2019 г. насам 54 борси са били затворени поради неконкурентоспособност на пазара, което е довело до по-нататъшно консолидиране на потребителите към по-големите платформи. Освен това натискът на китайските власти и регулатори върху криптосектора доведе до затварянето на шест от борсите, базирани в страната.

„Виждаме, че обемите започват да се концентрират сред борсите от най-високо ниво и това е тенденция, която би трябвало да продължи и в бъдеще. С напредването на индустрията очакваме да има олигопол от борси, доминиращи в обемите на търговия, тъй като тяхното привличане се ускорява и по-малките играчи постепенно отпадат от пазара", се посочва в доклада на CryptoCompare.

Компанията посочва и някои предизвикателства, пред които ще бъде изправена индустрията за обмен на криптовалути, като сред тях е и политическият натиск върху борсите за налагане на санкциите срещу руските компании и инвеститори като област, в която може да има повече действия.

„Докато много борси устояха на този натиск, политическият фактор е важен риск, който трябва да се вземе предвид в прогнозата за бъдещето на платформите за търговия с крипто активи“, се посочва още в доклада.

Движението на потребителите на криптовалути, които предпочитат да управляват активите си самостоятелно, също е проблем, който може да попречи на бизнес модела на борсите.