Роботите в Япония вече намират широко приложение в много икономически сектори - от халетата във фабриките, където изпълняват рутинни задачи до сервирането на храна за посетителите на ресторантите.

Отскоро обаче същестува и робот, който е способен да изпълни деликатната задача да обели банан, без да смачка плода, съобщава Ройтерс.

Засега машината се справя успешно само в 57% от опитите, но беленето на банани е стъпка към бъдещето, в което роботите ще могат извършват далеч по-фини операции.

Създателите на робота от университета в Токио публикуваха видео, на което се вижда как той взима и обелва банан с двете си механични ръце за около три минути.

Изследователите Хичеол Ким, Йошиуки Омура и Ясуо Кунийоши са обучили своя робот, използвайки процес на "имитиращо обучение", в който демонстрирали процеса по обелването на бананите стотици пъти.

Така те създали достатъчно голяма база данни, за да може роботът да научи действията и да ги възпроизведе.

В крайна сметка, машината постигнала успех след повече от 13 часа тренировки.

Този метод на машинно обучение все още е в процес на тестове, но Кунийоши вярва, че може да научи роботите да изпълняват различни прости „човешки“ задачи.

Куче робот имитира безпогрешно Мик Джагър (видео)Кучето робот Spot на Boston Dynamics показа най-добрите си движения в стил Мик Джагър

Той се надява, че добре обучените роботи могат да облекчат проблемите с недостига на работна ръка в Япония, особено в заведенията за бързо хранене или във фабриките за преработка на храни, които са силно зависими от човешкия труд.