Главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски ще бъде член на Управителния съвет на БНБ, става ясно от указа на президента Румен Радев, публикуван в "Държавен вестник". Указът е от 15 април и е обнародван с днешния брой на вестника, информира БНР

По закон Управителният съвет на БНБ се състои от управителя и подуправителите, които се избират от Народното събрание и трима членове, които се избират от държавния глава.

От указа, обнародван в "Държавен вестник", става ясно, че мандатът на Илия Лингорски започва на 18 юни. Тогава ще е приключил мандатът на Елица Николова – тя отново е назначение на държавния глава, но с указ на Росен Плевнелиев.

Към настоящия момент Лингорски е главен икономист на Българската банка за развитие (ББР), като зае този пост още при управлението на Стоян Мавродиев в банката. Въпреки че в ръководството ѝ бяха направени много промени, особено при мандата на Кирил Петков като служебен министър на икономиката, Лингорски запази поста си.

С преминаването му в БНБ квотата на Румен Радев ще е изцяло попълнена, като от нея в Управителния съвет влизат бившият заместник-министър на финансите Людмила Елкова и професор Николай Неновски, който и преди е бил член на Управителния съвет и дори избран за подуправител, но с идването на ГЕРБ на власт решението бе ревизирано.

Миналата седмица Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ и така настоящият гуверньор Димитър Радев продължава да управлява банката.

Освен на Радев, са изтекли мандатите на двама от тримата подуправители – Калин Христов, който ръководи управление "Емисионно" и Нина Стоянова – отговорна за управление "Банково".