Библиотека в един от най-отдалечените и изолирани райони на американския щат Мейн проповядва толерантност, като пълни каталога си с най-противоречивите книги в страната.

Разположен на 22 мили от брега на Мейн, остров Матиник е дом на около 100 жители.

А местната библиотека се превръща в "дом" за книгите, които не са желани в много други части на Съединените американски щати, пише списание Smithsonian.

Литературни класики, като „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Лий, „Приказка на слугинята“ на Маргарет Атууд и „Гроздовете на гнева“ на Джон Стайнбек, могат да бъдат намерени на рафтовете на библиотеката, заедно с по-модерни произведения, като „И с Танго стават трима“ на Питър Парнел и Джъстин Ричардсън.

Службата за интелектуална свобода на Американската библиотечна асоциация регистрира всички опити за премахване на книги от библиотеки, училища и университети. Според асоциацията „Да убиеш присмехулник“ е забранена на много места поради расови и сексуални теми. „Гроздовете на гнева“ също е санкционирана заради използването на ругатни и „неподходящи сексуални препратки“.

А книгата „И с Танго стават трима“, базирана на истинска история за двама мъжки пингвини, които заедно отглеждат малко пингвинче в зоологическата градина на Central Park, е една от най-противоречивите книги в страната заради представянето на живота на еднополова двойка.

„Купуваме забранени книги, за да противодействаме на публичния натиск за ограничаване на определени заглавия. Посланието ни е: "Ако вие не го искате в библиотеката си, ние го искаме в нашата“", казва Ева Мъри, която работи като доброволец в библиотеката на о-в Матиник.

Преди съществуването на библиотеката жителите на острова споделяли и търгували с книгите помежду си, а единствените доставки били по програмата "Книги по пощата" на Щатската библиотека на Мейн. Преди повече от 40 години местните тийнейджъри дори създали совя собствена програма за краткосрочно отдаване на книги под наем.

В крайна сметка обаче, жителите на Матиник решават, че се нуждаят от официална библиотека. Тя е основана през 2016 г., след като Ева Мъри и група местни жители ремонтират изоставен селскостопански навес с размери от около 8 квадратни метра, дарен от местен жител, който вече не се нуждае от него.

Библиотеката получиава статут на организация с нестопанска цел и сега рафтовете са пълни с дарени книги в добро състояние.

Защо джазът е забранен в училищата в Ню Орлиънс? Училищният съвет в Ню Орлиънс се готви да отмени малко известно правило от 1922 г., което забранява джаз музиката и танците в държавните училища в града

С безвъзмездното финансиране от фондацията на Стивън Кинг и неговата съпруга Табита, фокусирана върху подкрепата на различни местни инициативи в щата Мейн, библиотеката добавя и още една прилежаща постройка през 2020 г. Там е отворена и специална детска стая.

Библиотеката на остров Матиник няма библиотекар и се управлява единствено от доброволци, които работят в удобно за тях време, казва Мъри. Книгите се отдават за четене "на доверие", а посетителите записват заглавията, които заемат, в тетрадка.

Библиотеката на о-в Матиник се откроява с либералната си политика на фона на все по-поляризиращото се мнение в САЩ по въпроса за това дали определени книги трябва да бъдат забранени.

Американската библиотечна асоциация е получила 330 заявления за забрана на определени заглавия само миналата есен, което е исторически рекорд. Броят на проблемните заглавия, които не са се харесали на определени групи от хора, е двойно по-голям от всички молби за забрани, получени през 2020 г.

В миналото подобни предложения за забрани са изпращани най-често от училищните съвети, които са смятали едно или друго заглавие за неподходящо за детска аудитория. В днешно време предизвикателствата пред някои книги са на много по-високо ниво, в това число от съдилища, държавни институции и политици.

Мишените на цензурата от този тип обикновено са книги по темите раса, пол и сексуалност.

Но въпреки тази тенденция, мисията за събиране на забранени книги на остров Матиник не е спорна и се приема положително от местното население.