Войната в Украйна се очаква да причини "най-големия ценови шок при суровините" от 70-те години на миналия век, предупредиха от Световната банка.

В новата си прогноза от финансовата институция казват, че нарушенията, причинени от конфликта, биха допринесли за големи увеличения на цените на стоки - от природен газ до пшеница и памук.

Увеличението на цените "започва да оказва много големи икономически и хуманитарни ефекти", казва пред BBC Питър Нейгъл, съавтор на доклада.

"Домакинствата по света усещат кризата по отношение на разходите за живот", казва още той.

"Особено притеснени сме по отношение на най-бедните домакинства, тъй като те отделят най-голям дял от доходите си за храна и енергийни продукти, така че те са особено уязвими на това увеличение на цените," допълва старши икономистът в Световната банка.

Цените на енергийните продукти се очаква да нараснат с над 50%, увеличавайки разходите на домакинствата и компаниите, според Световната банка.

Най-голямото увеличение ще е на цената на природния газ в Европа. Цените се очаква да падна през следващата година и през 2024 г., но дори и тогава ще бъдат с 15% по-високи, в сравнение с миналата година.

От Световната банка казват, че това означава, че от дъната от април 2020 г. до върховете от март тази година отчитаме "най-голямото увеличение на енергийните цени за 23-месечен период от скока в цената на петрола през 1973 г.", когато напрежението в Близкия Изток повиши цените.

Цените на петрола се очаква да станат високи и с настъпването на 2024 г., като прогнозата за средната цена на Брента през тази година е 100 долара за барел - нещо, което ще доведе до повсеместна инфлация.

Русия произвежда около 11% от петрола в света и е с третият най-голям дял, но според доклада на Световната банка "смущенията вследствие на войната се очаква да окажат траен отрицателен ефект", тъй като наложените санкции означават, че чуждите компании напускат, а достъпът до технологии се ограничава.

Може ли Индия да изхранва света по време на войната в Украйна?Миналата седмица индийският премиер Нарендра Моди заяви пред американския президент Джо Байдън, че Индия е готова да доставя храна на останалата част от света след настъпилите проблеми с предлагането и нарастващите цени заради войната в Украйна

Русия в момента подсигурява 40% от природния газ за ЕС и 27% от петрола, но правителствата на държавите от Европа предприемат ходове за ограничаване на доставките от Русия. Това помогна за увеличаване на цените в световен мащаб чрез създаването на по-голямо търсене на доставки от други места.

Цените на пшеницата вървят към нови рекорди

От Световната банка също така предупреждават, че много хранителни продукти се очаква да поскъпнат. Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН вече показва, че те са на най-високите си нива, откакто започва да се води подобна статистика преди 60 години.

Пшеницата се очаква да поскъпне с 42.7%, а цената й да достигне нови рекорди стойности в доларово изражение. Други по-значими увеличения ще има при ечемика (33.3%), соята (20%), растителните масла (29.8%) и пилешкото месо (41.8%). Тези увеличения са отражение на факта, че износът от Украйна и Русия падна драстично.

Преди войната двете държави съставляваха 28.9% от световния износ на пшеница, според JP Morgan и 60% от доставките на слънчоглед, който е ключова съставка в много преработени храни, според S&P Global.

Цените на други суровини, в това число изкуствени торове, метали и минерали, също се очаква да нараснат. Цените на дървения материал, чая и ориза са след малкото, които се очаква да се понижат.

"Пшеницата е един от селскостопански продукти, чийто износ е най-трудно да бъде заместен," според анализ на Bank of America. Лошите атмосферни условия в Северна Америка и Китай вероятно ще влошат ефекта от намаляването на доставките от Украйна, което ще продължи, защото войната попречи на пролетния сезон на сеитбата.

В анализа също така се казва, че доставките на зърнени и маслодайни култури от Украйна са паднали с над 80% заради военните действия.

Главният изпълнителен директор на Archer Daniels Midland - една от най-големите компании за търговия с хранителни суровини, не очаква цените да паднат скоро.

Американската компания обяви 53% ръст на нетната печалба за първите три месеца на годината, до 1.05 млрд. долара. "Очакваме намаленото предлагане, в основната на което е слабата реколта на рапица в Канада, по-малката в Южна Америка, а сега и нарушенията в Черноморския регион, да доведат до продължително напрежение на световните пазари на зърно в следващите няколко години," казва Хуан Лусиано.

Нейгъл от Световната банка смята, че други валути могат да помогнат за разрешаването в средносрочен план на проблема с недостига, причинен от войната в Украйна. Прогнозираното увеличение с 69% на цените на изкуствените торове тази година обаче означава, че "има реален риск с използването на по-малко изкуствени торове селскостопанските добиви да намалеят".

"Цените се очаква да достигнат връх през 2022 г., но ще останат много по-високи, отколкото се очакваше преди това“, казват от Световната банка като цяло за суровините.

От финансовата институция допълват, че "перспективите пред пазарите на суровини зависят сериозно от продължителността на войната в Украйна" и на нарушенията, които тя причинява на веригите на доставки.