Търпеливият пътник знае, че съкровищата, за които си струва да пишем, обикновено изискват малко усилия, за да бъдат открити.

Скритият плаж, например, е една от най-интригуващите природни дадености на Мексико, но са необходими известни усилия, за да се стигне до там.

До интригуващото място, което е изцяло погълнато от пещера с масивна дупка в покрива, за да пропуска слънчева светлина, може да се стигне само с плуване (или с каяк) през тунел.

Плажът се намира на островите Мариетас, край бреговете на Пуерто Валярта, в западната част на Мексико.

За да стигнат до там, посетителите трябва да се отправят на едночасова разходка с лодка. След като вече са на острова, те трябва да плуват или да гребат през водите на Тихия океан, за да се доберат до пясъка.

Но веднъж стигнали на плажа, има какво да правите. Във водата има коралови рифове, идеални за следобеди, прекарани в гмуркане с шнорхел. Островите разполагат с изобилие от уникална флора и фауна за тези, които искат да открият естествената му страна. И, разбира се, има достатъчно място за слънчеви бани.

Най-дълбоката дупка, изкопавана някога на ЗемятаПо време на Студената война руснаците и американците започват амбициозни проекти за свръхдълбок сондаж, които имат за цел да достигнат до рекордни дълбини

Но естествената му странност, в крайна сметка, не е толкова естествена. Повечето вярват, че пещерата е получила своя уникален облик, когато островите Мариетас са използвани като цели за бомбардировки от мексиканското правителство по време на Първата световна война.

Избрани са, защото са напълно необитаеми, разказва T+L.

През 60-те години на миналия век Жак Кусто води кампания за защита на островите от вредна човешка намеса. Те са обявени за национален парк през 2005 г. и днес са защитени зони.