Домакинствата в Обединеното кралство могат да спестят средно по 147 паунда, или около 174 евро, на година, като изключват от контактите така наречените "вампирски" устройства.

Това са всички електроуреди, които използват енергия в режим на готовност, дори и докато не се използват от потребителите.

Проучване на British Gas, цитирано от BBC, показва, че домакинствата в Обединеното кралство харчат 3.16 милиарда паунда (3.74 млрд. евро) годишно за привилегията да оставят "вампирските" устройства в режим на готовност.

Това се равнява на 174 евро за средно домакинство, което е еквивалент на таксата за електричество за около два месеца.

Поскъпването на елекроенергията с 54% за последната година означава, че британските домакинства, използващи средни количества газ и електричество, вече ще плащат по 1971 паунда, или 2334 евро, годишно.

Сметките могат да се повишат и още, като според някои експерти тази зима годишните сметки за енергия могат да надхвърлят 3000 британски лири (3550 евро).

Когато устройствата са включени в електрическата мрежа, те бавно черпят енергия, дори да не са в работен режим.

"Умните" високоговорители, лаптопи, интернет рутери струват на потребителите пари, ако остават включеви.

Очаква се до 2030 г. България да спести близо 51 хил. GWh електроенергияОчаква се до 2030 г. в България да бъдат постигнати кумулативни енергийни спестявания в размер на повече от 4 млн. тона нефтен еквивалент, или 50 678.31 GWh електроенергия

За много хора е удобно да оставят телевизора си в режим на готовност и да го "събудят" с натискането на бутон на дистанционното. Тази "екстра" обаче струва по 29 евро на година. Ако към телевизора има и цифров приемник, към сметката се добавят още 27.35 евро.

Игровите конзоли в режим на готовност струват средно по 14.40 евро, докато компютрите харчат ток за около 13.28 евро.

Микровълнова печка в режим на готовност харчи близо 20 евро на година, пералнята - 5.6 евро, принтерът - 4.51 евро, а зарядното за телефон - 1.50 евро.

Британският експерт Марк Робсън препоръчва включването на устройствата към удължител, който може да се изключва през нощта или към т. нар. "умни" контакти, които могат да се управляват през телефона.

„През нощта или когато не се използват, опитайте да изключите устройствата от електрическата мрежа, вместо да превключвате в режим на готовност, тъй като дори лампичката за режим на готовност на телевизора използва енергия.

Опитайте се да не зареждате излишно мобилния си телефон или лаптопа. Веднага щом устройството ви се зареди, свикнете да го изключвате от контакта, защото в противен случай то продължава да харчи ток. Това не само ще ви спести енергия, но и ще удължи живота на батерията", съветва специалистът.