Компаниите за добив на биткойни използват все повече "зелена" енергия.

Делът на възобновяемите източници в общия енергиен микс на биткойн "копачите" нараства с близо 60% на годишна база, съобщава електронното издание Cointelegraph.

Данните са на организацията Bitcoin Mining Council, която включва 44 компании, генериращи 50% от глобалния "добив" на биткойни.

Последното проучване на организацията изследва колко електроенергия консумират нейните членове и какъв процент от тази електроенергия се генерира от водни, вятърни, слънчеви, ядрени или геотермални източници.

BMC изчислява, че устойчивият енергиен микс в глобалната криптоиндустрия възлиза на 58.4% за първото тримесечие на тази година, което е спад от 0.1% спрямо последното тримесечие. Но, според организацията, по-важното е, че се наблюдава значителен ръст спрямо първото тримесечие на 2021 г., когато делът на възобновяемите източници е бил едва 36.8%.

BMC обаче е сформира едва през юни 2021 г., така че не е съвсем ясно как е формулирана оценката за възобновяемите източници, използвани от компаниите за добив на криптовалути през първото тримесечие на миналата година, отбелязва изданието.

Криптоиндустрията беше подложена на остри критики в много държави по света заради използването на големи количества електроенергия и заради високия си въглероден отпечатък. Това е и причината, поради която представителите на сектора имат желание да демонстрират използването на по-екологични енергийни източници.

Колко данъци плаща криптоиндустрията?Криптовалутите вече се превърнаха в индустрия за милиарди долари, но в същото време все по-актуален става и въпросът за данъците, които плащат (или не плащат) компаниите от сектора

Данните, предоставени от BMC, обаче противоречат на тези от проучването на научното списание Joules, което подчертава, че забраната за добив на криптовалути в Китай е допринесла за увеличение на въглеродните емисии, произведени от операции за поддържане на мрежата на биткойн, със 17%.

Според BMC глобалните операции за добив на биткойн използват 247 тераватчаса (TWh), или по-малко от половината от енергията, която консумират операциите за добив на злато, и представляват 0.16% от общото световно потребление на електричество.

Организацията отчита и подобряване на енергийната ефективност на криптоиндустрията. През последните 12 месеца консумацията на електроенергия за добив на криптовалути е намаляла с 25%, докато в същото време обемът на обработените трансакции се е увеличил с 23%.

BMC твърди, че добивът на биткойн е близо 60 пъти по-ефективен, отколкото преди 8 години.