Връзката между храната и настроението е толкова сложна, че е вдъхновила нова сфера на изследване на мозъка – хранителна психиатрия, която изследва как това, което ядем, влияе върху начина, по който се чувстваме.

Като диетолог, който е изследвал и усещал тази връзка от първа ръка, Патриша Банън смята, че е безкрайно завладяващо, че можем да си позволим да се чувстваме отчасти, а понякога и напълно, по-добре въз основа на нашите хранителни навици.

Храните, които консумирате, може да влияят положително или отрицателно на всичко - от работата и продуктивността ви до психическото ви състояние и физическото здраве.

За да подобрим настроението и нивата на умствената си енергия, Банън съветва да включим тези 35 храни в списъка си за пазаруване:

Сложни въглехидрати

1. Тиквено семе
2. Ябълки
3. Нахут
4. Ягоди
5. Овесена каша

Сложните въглехидрати съдържат повече хранителни вещества от простите, а поради по-високото им съдържание на фибри е необходимо повече време за разграждането им.

Те също така помагат за стабилизирането на нивата на кръвна захар, което пък може да стабилизира настроението ви. Колебанията в нивото на кръвната захар може да доведат до бърза промяна в настроението, вследствие на което да бъдете раздразнителни, да нямате достатъчно енергия или да се чувствате направо ужасно.

Шест полезни за мозъка храни, които не консумираме достатъчноЛипсата на добър избор по отношение на храненето води до увеличаването на проблемите с психическото здраве, а проблемите с психическото здраве, от своя страна, водят до лоши навици по отношение на храненето

Изчистен протеин

6. Яйца
7. Сьомга
8. Леща
9. Пилешко месо
10. Изчистено говеждо месо

Протеините са необходими за поддържането на здравословни енергийни нива. Усвояването им отнема повече време, в сравнение с въглехидратите, което поддържа баланса в кръвната ви захар и осигурява трайна енергия.

Протеините също така влияят на хормоните, които контролират засищането, така че когато консумирате достатъчно от тях, можете да предотвратите огладняването.

Аминокиселините са в основата на протеините, помагат за възстановяване и попълване на тъканите, а вашето тяло има нужда от тях, за да отделя определени невротрансмитери.

Здравословни мазнини

11. Авокадо
12. Маслини
13. Тофу
14. Тъмен шоколад
15. Сардини

Омага-3 мастните киселини са част от мембраните на клетките, най-вече в мозъка, а консумацията на храни, като сьомга и сардини, е доказано, че облекчават депресията и подобряват настроението.

Освен Омега-3, ненаситените мазнини, които се съдържат в храни, като авокадо, маслини и ядки, може да пречат на възпалителните процеси и да понижават кръвното налягане, които са важни за здравето на мозъка.

Консумацията на достатъчно здравословни мазнини помага и на имунната система.

Фолиева киселина

16. Спанак
17. Аспержи
18. Брюкселско зеле
19. Нар
20. Миди

Фолиевата киселина играе важна роля за отделянето на допамин и влияе на други, свързани с настроението невротрансмитери, което ви позволява да запазвате спокойствие и да продължавате напред.

Доказано е също така, че помага за предотвратяването на дефекти на невралната тръба, подкрепя растежа на клетките и регулира съня, особено с напредването на възрастта. Недостигът на фолиева киселина е свързан с редица мозъчни проблеми, в това число деменция и депресия.

Желязо

21. Картофи
22. Пуйка
23. Кашу
24. Фасул
25. Киноа

Ниските нива на желязо може да причинят умора и депресия. Протеините, които се съдържат в желязото, също така помагат за поддържането на здравословни нива на мозъчната функция и развитие.

Консумацията на прекалено много или недостатъчни количества от този минерал може да повлияе както на вашите вродени, така и на адаптивните ви имунни функции. Когато имате здравословни нива на желязо и го използвате ефективно, вредните бактерии не могат да използват минерала, за да растат.

Определени бели кръвни телца отблъскват инфекции, като внимателно управляват нивата си на желязо.

Пет вида храни, които пречат на паметта и концентрациятаБез значение на каква възраст сте, никога не е прекалено късно да започнете да се храните по начин, който ви осигурява най-добрата възможност да предотвратите деменцията с напредването на възрастта и да ви гарантира, че ще се чувствате концентрирани всеки ден

Витамин C

26. Портокали
27. Лимони
28. Киви
29. Камби
30. Домати

Витамин C е антиоксидант, който подпомага способността на тялото да създава невротрансмитери, в това число допамин и серотонин, които стабилизират настроението.

Вашето тяло се нуждае от витамин C, за да поддържа и възстановява тъканите, така че раните да заздравяват. Освен това, вашите надбъбречни жлези имат нужда от витамин С, за да произвеждат хормони на стреса, включително кортизол. Колко по-стресираните сте, толкова повече кортизол отделяте и от толкова повече витамин C имате нужда.

Мелатонин

31. Кисели череши
32. Грозде
33. Ечемик
34. Броколи
35. Шам фъстък

Триптофанът, както и хранителните вещества калций и витамин B6, ви помагат да отделяте мелатонин, но можете да си набавите този “хормон на съня” и от изброените по-горе храни.

Мелатонинът няма сънотворно действие. Вместо това, той ви привежда в състояние, което улеснява достигането до съня. Консумацията преди лягане на храни, които са богати на мелатонин, може да ви помогне да се възползвате напълно от естественото повишение на този хормон, което става вечер, пише CNBC.