Френският автомобилостроител Renault може да продаде своя мажоритарен дял от 68 на сто в АвтоВАЗ на Московския автомоторен институт (НАМИ) в условна сделка за 1 рубла, предвиждаща опция за обратно изкупуване на дяловете в срок до 5-6 години.

Това заяви пред агенция Интерфакс руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, под чиято шапка е научният институт.

Московският завод на Renault - Автофрамоса, където се произвеждат автомобили, предназначени за местния пазар, може да бъде продаден при същите условия на градските власти на руската столица.

Мантуров подчерта, че не е обсъждано участие на китайски и корейски компании в капитала на АвтоВАЗ.

Какво ще стане с батериите на старите електромобили?До 2030 г. се очаква по пътищата на страните от Европейския съюз да се движат над 30 милиона електромобила

Министърът уточни, че основните платформи ще се съхранят, но най-напред ще бъдат сменени логистиката и доставчиците на части с руски. По думите му в московските поточни линии на Renault Русия, където до спирането им през март се произвеждаха моделите Duster, Kaptur, Arkana и Nissan Terrano, ще се сглобяват други автомобили.

Още в началото на войната в Украйна Renault прекрати работата на московския си завод и обяви намерението си да преразгледа участието си в капитала на АвтоВАЗ. В Русия за предприятията на Renault работят 45 000 души, припомня БТА.