Дания се превърна в първата държава в света, която спира програмата си за ваксинация срещу COVID-19, като властите в страната посочват, че вирусът вече е под контрол.

“Пролетта е тук, нивото на ваксинация сред датското население е високо, а пандемията обърна посоката,” заявяват от датското здравно министерство.

“По тази причина Националният борд по здравето слага край на ваксинационната програма срещу COVID-19 за този сезон”.

Хората няма да бъдат приканвани да се ваксинират от 15 май, въпреки че всички ще имат възможност да завършат своя ваксинационен курс.

Гърция премахва COVID ограниченията от 1 май. Какво се променя?Гърция ще премахне много от COVID ограниченията през следващата седмица, което я превръща в последната държава, връщаща се към живота преди пандемията

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Дания започна малко след Коледа през 2020 г. Около 4.8 милиона души са ваксинирани, според здравните власти, като над 3.6 милиона души са с бустерна доза, информира CNBC.

В същото време много хора се заразиха, откакто Омикрон е преобладаващ вариант на вируса, което означава, че нивата на имунитет сред населението са високи.