Учените имат новини за нас: водата не е най-хидратиращата напитка.

Тази чест се пада на млякото.

Проучване на шотландския университет St. Andrews разглежда различни напитки, за да определи коя е най-хидратиращата и коя трябва да пропуснете, ако искате да утолите жаждата си.

Докато екипът установява, че водата – както негазирана, така и газирана, върши страхотна работа за хидратация, те също така откриват, че й липсват няколко ключови съставки.

Както Роналд Моган, професор в Медицинския факултет на St. Andrews и автор на изследването, обяснява пред CNN, причината водата да не е най-ефективната напитка за хидратация се крие в начина, по който телата ни я усвояват.

Той обяснява, че когато пием вода, тя почти веднага от стомаха се абсорбира в кръвта. Много пъти просто я изпикаваме.

„Ако пиете вода и след това, в рамките на два часа, отделянето на урина е наистина високо и тя е бистра, това означава, че водата не се усвоява добре“, казва Дейвид Ниман, професор по обществено здраве и директор на Human Performance Lab в изследователския кампус в Северна Каролина, за списание TIME за предишно проучване за хидратацията.

Признаци, че пиете твърде много водаИ прекаленият прием може да е опасен

Други напитки обаче се абсорбират по-бавно от човешкия организъм благодарение на хранителното си съдържание. Като например млякото.

Според екипа съдържанието на мазнини, протеини, сол и захар в млякото помага да се "покрие" стомахът, когато човек го изпие. Така течността се абсорбира с по-бавна скорост, като по този начин ни поддържа хидратирани по-дълго време.

„Това проучване потвърждава много от това, което вече знаехме: електролитите — като натрий и калий, допринасят за по-добра хидратация, докато калориите в напитките водят до по-бавно изпразване на стомаха и следователно по-бавно освобождаване на урината“, според диетолога Мелиса Маджумдар.

Екипът класира 13 различни напитки след проследяване на отделянето на урина на 72 здрави, физически активни мъже на възраст 18-35 години.

Най-хидратиращо е обезмасленото мляко, следвано от специализирани напитки за рехидратация. След това се нареждат пълномаслено мляко, портокалов сок, сода, диетична сода, студен чай, чай, спортни напитки, негазирана вода, газирана вода, светла бира и накрая кафе.