Федерална полиция и прокуратурата в Германия претърсиха централата на Deutsche Bank във Франкфурт. Най-големият германски кредитор заяви, че това е в резултат на подозрения за пране на пари, за които банката сама е докладвала на властите, съобщава Ройтерс.

В изявление на трезора се посочва още, че претърсването включва подозрителни транзакции, които самата тя е предала на властите, и че банката оказва пълно съдействие на разследващите органи. След новината акциите на Deutsche Bank поевтиняха с повече от 3% на борсата във Франкфурт.

В претърсването участват и представители на германския финансов регулатор BaFin.

Това не е първият подобен случай в Deutsche Bank. През ноември 2018 г. централата на кредитната институциябеше претърсена от 170 полицаи, прокурори и данъчни инспектори заради предполагаемо пране на пари.

Тогава разследващите се фокусираха върху подозрителни транзакции, извършени в отдела на банката за управление на благосъстоянието между 2013 и 2018 г. По-късно наказателното разследване по случая беше прекратено, но Deutsche Bank плати 15 милиона евро за пропуски в контрола върху прането на пари.

Мистериозна смърт покоси четирима руски олигарсиОт началото на руската инвазия в Украйна златната епоха на руските олигарси сякаш е на път да приключи


През октомври 2020 г. прокурорите във Франкфурт пък глобиха банката с 13.5 милиона евро за закъснялото докладване на подозрителни транзакции, които Deutsche Bank е обработвала за естонския клон на Danske Bank.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Кристиан Севинг Deutsche Bank се опитва да възстанови репутацията си след поредица от скандали, съдебни дела и регулаторни проблеми.