Агнешкото поскъпна с 30% тази година спрямо предишния Гергьовден, а скокът в цените на фуражите е двойно.

Тази сметка направи за bTV Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите.

Миналата година за Гергьовден фермерите са продавали агнешкото месо на цена 6-7 лева за кг. А тази година цената варира между 8 до 10 лева за живо тегло.

Крайната цена в месарските магазини миналата година е била между 17 и 19 лева за кг цяло агне, а сега тя достига от 20 до 23 лева за кг.

В овцеферма край врачанското село Костелево килограм живо тегло на агнешкото е скочило с два лева, в сравнение с миналия Гергьовден.

Световната банка: Войната ще причини най-големия ценови шок от 50 г.Цените на енергийните продукти се очаква да нараснат с над 50%, увеличавайки разходите на домакинствата и компаниите, според Световната банка

„Миналата година бяха на осем лева, тази година са на десет“, казва овцевъдът Мария Цветкова. Цената е най-ниска в района. Но поскъпването е неизбежно заради скока на фуражите.

„Царевицата от 42 стотинки е на 70, силажът с 40 процента поскъпна, като сложим и ток, и вода - всичко е нагоре от началото на войната. Много трудно се изхранват животните“, допълва Мария.

Месарниците в столицата казват, че предлагат по-евтино агнешко след великденските празници заради слаб интерес за Гергьовден.

„Цената ще бъде агнешката плешка - 20.60, агнешки бут 24.60. Преди Великден по-висока беше цената с един лев нагоре, в момента падна поради нямането на интерес от хората“, казва управителят на месарски магазин Хусеин Фаруати.