Много от търгуващите на дребно на фондовите пазари реализираха огромни печалби по време на пандемията, залагайки на акциите на технологични компании, като AMD и производителя на електромобили Nio.

Те обаче са изгубили всичките тези печалби, благодарение на предизвиканите от Федералния резерв брутални разпродажби, които засегнаха акциите в последните месеци, според уведомление от Morgan Stanley, с което са се запознали от Bloomberg.

От Morgan Stanley изчисляват, че непрофесионалните инвеститори сега са на нивата, на които са започнали през януари 2020 г., информира Bloomberg.

Милиони американци започнаха да инвестира активно на борсите по време на пандемията, след като си останаха вкъщи и нямаше много други неща, за които да харчат парите си.

Тази армия от трейдъри на дребно беше привлечена от бързо растящите технологични компании и така наречените „мийм акции“. Сред най-популярните акции през 2021 г. са били Apple, AMD, Nio, Tesla и веригата киносалони AMC.

Robinhood ще освободи 9% от служителите сиАкциите на компанията поевтиняха до ново най-ниско ниво

Акциите на технологичните компании се справиха доста добре през 2020 г. и през първата половина на 2021 г., след като правителства и централни банки наливаха средства в икономиките, тласкайки инвеститорите към по-спекулативни ъгли на пазара.

Предприетите от Федералния резерв ходове за агресивно повишение на лихвите обаче сложиха край на ерата на лесните пари и допринесоха за драстичен спад при акциите на технологичните компании и при мийм акциите.

Книжата на Nio поевтиняват с около 74% от върха си от юни 2021 г; спадът при AMD е от 45% от върха през ноември; книжата на Tesla пък поевтиняват с 34%, откакто достигнаха връх през същия месец. Технологичният индекс Nasdaq 100 губи над 25%, откакто достигна връх през декември.

Трейдърите на дребно са купили акции на стойност 14 млрд. долара през април - второто най-слабо увеличение от края на 2020 г., казват от Morgan Stanley.

Данни на банката показват, че непрофесионалните инвеститори купуват все повече песимистични "пут" опции, които носят печалба при поевтиняване на акциите, вместо "кол" опции, които са сигнал за оптимизъм.