От 1900 г. насам глобалната икономика изпада в рецесия средно веднъж на всяко десетилетие.

През 2020 г. светът преживя най-дълбокия икономически спад от края на Втората световна война в резултат на пандемията от COVID-19.

Само две години по-късно въпросът, който всички си задават, е дали предстои нова рецесия?

Притесненията се увеличава, защото войната в Украйна предизвика по-високи цени на храните и енергията, които намаляват разполагаемите доходи на домакинствата. Продължаващите локдауни заради пандемията в Китай пък нарушават веригите за доставки, а централните банки повишават лихвите, за да укротят инфлацията.

Страховете за състоянието на световната икономика разтърсват и финансовите пазари. През последния месец борсовите индекси в развитите държави се понижиха с близо една десета. Рисковите активи, като технологичните акции и криптовалути, понесоха най-тежките удари.

Икономистите постоянно понижават прогнозите си за глобален растеж. До каква степен обаче страховете от рецесията вече се материализират? Поне засега погледът към данните дава основание за предпазлив оптимизъм, пише The Economist.

В много страни хората са настроени така, сякаш рецесията вече е тук. В цялата Организация за икономическо сътрудничество и развитие, която е "клуб" на най-богатите държави, генериращи над 60% от световния брутен вътрешен продукт, доверието на потребителите сега е по-ниско, отколкото през пролетта на 2020 г., когато се появи коронавирусът.

Показателят за настроенията на американските потребители, изчислен от университета в Мичиган, този месец падна до най-ниското си ниво за последното десетилетие. Респондентите са по-мрачно настроени относно собственото си финансово положение, като все по-малко от тях смятат, че моментът е подходящ за закупуване на дълготрайни стоки поради високата инфлация.

А ако потребителите се въздържат от харчене, икономиката ще се забави.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Джордж МаргонисСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Но това, което хората казват и това, което правят, изглеждат различно. Глобалните резервации за ресторанти в платформата на OpenTable все още са над нивата отпреди пандемията. В Америка заетостта на хотелите също показва признаци на подобрение.

Във Великобритания измерителят на потребителските разходи на британците не показва признаци, че хората се въздържат от социални дейности и покупки.

Потребителите вероятно ще могат да продължат да харчат известно време, въпреки че инфлацията намалява покупателната способност. По данни на The Economist, домакинствата в ОИСР все още разполагат с приблизително 4 трилиона долара спестявания на стойност около 8% от БВП, натрупани по време на пандемията.

И противно на това, което обикновено се предполага, не всички тези пари са в ръцете на богатите. В Америка банковите сметки на семействата с ниски доходи в края на миналата година все още бяха с 65% по-пълни, отколкото през 2019 г., пише изданието.

Бизнесът също изглежда по-устойчив. Много шефове на компании се оплакаха от повишаващите се разходи в последната серия от финансови отчети. Но индексите на бизнес доверието в рамките на ОИСР остават солидни. Данните от сайта за търсене на работа Indeed показват, че свободните работни места в богатите страни може да са спрели да се увеличават, но все още са в изобилие.

Има и апетит за инвестиции. Анализаторите на американската банка JPMorgan Chase смятат, че глобалните капиталови разходи са нараснали със 7.6% през първите три месеца на 2022 г., в сравнение с предходната година, като темповете на растеж са два пъти по-високи от тези в края на 2021 г.

Някои държави обаче изглеждат по-слаби от други. Руската икономика, например, рязко се забави, след като западните страни наложиха санкции в отговор на инвазията на руската армия в Украйна. А в Китай, където правителствената стратегия за т. нар. "нулев COVID-19" доведе до най-строгите локдауни от началото на 2020 г., се очаква сериозно свиване на икономиката.

Данните показват, че промишленото производство е спаднало с 2.9% през април, в сравнение с година по-рано, а продажбите на дребно са паднали с над 11%.

Колко дълго ще се задържи инфлацията? Отговорът може би се крие в историятаИнфлацията се увеличава рязко от август 2021 г. насам и вече е извън нормалния диапазон от 2% до 4% в продължение на цяла година

Според анализаторите на японската банка Nomura, 41 града, представляващи почти 30% от БВП на Китай, все още са в пълен или частичен локдаун. Редица от показатели илюстрират продължаващите щети за икономиката. Приходите от боксофиса на филмовите прожекции в Китай, например, бяха с 82% по-ниски през петте дни в началото на май, отколкото преди година.

Повечето икономики по света изглеждат добре за момента, но тенденцията все още може да се обърне, ако Русия затвори крановете за газа към Европа, Китай затегне още повече противоепидемичните мерки или централните банки бъдат принудени да повишат лихвените проценти по-бързо от очакваното.

Когато американският пазар на труда е бил толкова стегнат в миналото, в средносрочен план това винаги е било последвано от рецесия, отбелязват експертите на JPMorgan. Но 12-ата глобална рецесия от 1900 г. насам изглежда все още не е започнала, пише The Economist.