Подобно на повечето служители, Тони Фадел мълчаливо се радва, когато шефът му отиде на почивка.

След това Фадел се присъединява към Apple през 2001 г. и осъзнава, че начинът, по който Стив Джобс разпуска, е по-различен от почивките на повечето шефове на компании.

В епизод от подкаста The Tim Ferriss Show, Фадел, който е известен като създателят на iPod и един от създателите на iPhone, заявява, че когато Джобс си тръгвал от офиса, служителите на Apple получавали два или три относително спокойни дни. След това, често без предупреждение, те започвали да получават обаждания от Джобс за нови идеи.

“Стив беше на ваканция, но мислеше по следващия продукт, по следващата посока за Apple, за нови технологии,” казва Фадел, бивш старши вицепрезидент на подразделението на Apple за iPod, който е работил с Джобс в продължение на близо 10 години. “Той използваше почивката като време да разширява мисленето си и да излиза от ежедневието в Apple.”

Фадел казва, че когато Джобс бил в почивка, той четял нови книги и търсел разговори за нови технологии, за да намира вдъхновения на неочаквани места. Дори и на работа, Джобс използвал сходни методи, за да стимулира креативност. Уолтър Айзаксън пише в своята биография на Джобс, че “дългите разходки били предпочитания от него начин за провеждане на сериозен разговор.”

Какво иска да направи Тим Кук преди да се оттегли от AppleВъпреки че Apple без съмнение ще се опита да задържи Кук начело на компанията колкото дълго поиска той, главният изпълнителен директор може би е готов да предаде щафетата

Всъщност, Айзаксън признава, че Джобс го помолил по време на разходка да напише биографията.

Навиците на Джобс относно почивката обаче представлявали известно предизвикателство за хората около него. Според Фадел в някои случаи служители на Apple получавали обаждания от Джобс до шест пъти на ден. Обикновено служителят трябвало да изготви някакво проучване и да го изпрати на Джобс с имейл. Често Джобс се обаждал в рамките на 15 минути след това с друга идея, допълва Фадел.

Той твърди, че в някои случаи било до известна степен ласкаещо човек да обсъжда идеи със самия Джобс. Напрежението обаче също можело да се усети, особено предвид факта, че служителите на Apple често вече работели под натиск по важни проекти.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Евгени ЙордановЕлектронната търговия в България - какви са тенденциите, иновациите и бъдещето й?


След като напуска Apple, Фадел основава Nest Labs и твърди, че възприема някои от навиците от почивките на Джобс. Най-вече отделянето на няколко часа на ден далече от бюрото подобрява както продуктивността му, така и цялостното му благосъстояние.

“Има начин човек да се справя на много високо ниво в работата си и да прави невероятни неща, но в същото време да отделя за себе си подходящото време на ден и на година за почивка и за мислене,” казва той. Фадел посочва, че той лично се е облагодетелстват от това, че спортува, храни се здравословно и е намалил алкохола. “В този период, в който успокоявах мозъка си, успявах да имам страхотни идеи и да решавам проблеми.”