Успешните мъже и жени винаги служат за пример.

Те са интересни и предпочитани за наблюдение и изследване. Затова не е никаква изненада, че ни се случва толкова често да четем за тях в интернет.

Днес сме решили да ви запознаем с една от любимите практики на Джеф Безос, Илон Мъск и Тим Кук - правилото на неловката тишина.

Подобно на медитирането, спортуването и релаксацията, то носи ползи, които нито един от тези добре финансово подплатени мъже няма да откаже.

Ако сте бизнесмени или хора, които по професионални причини са натоварени със задачата да управляват големи екипи от хора, то знаете, че контролът върху езика е много важен. И вербалната, и невербалната комуникация трябва да са кратки и ясни, пише abc.es.

Какво представлява правилото на неловката тишина?

Наблюдавайки речите на велики оратори и известни личности, ще доловите, че в тях прозира владеенето на познания по психология.

Тя лежи и в основата на правилото на неловката тишина. Може да го използвате за повишаване на увереността в себе си и привличане на вниманието на събеседника по ефективен начин.

Правилото на неловката тишина е концепция, измислена от писателя и консултант Джъстин Барисо, автор на няколко книги за емоционална интелигентност. То се изразява в правенето на пауза от 10 до 30 секунди, преди да отговорите на зададен въпрос.

Този кратък период от време ви позволява да мислите ясно и да поемете контрола над ситуацията. Техниката е полезна в стресови ситуации.

Ползи от правилото на неловката тишина

Практикуването на правилото на неловката тишина ви позволява да насочите вниманието си към корена на проблемите, да заглушите околния свят, да балансирате емоционалния си свят, да формулирате адекватен отговор и да насърчите способността си за по-добро изразяване. Освен това ще балансирате емоционалния си свят и ще подобрите своята самоувереност.

Барисо споделя и друго преимущество на правилото.

С него може да предизвикате у събеседника неудобство, което един вид ви дава предимство в ситуацията.

Безос, Мъск и Кук

Връщайки се към Джеф Безос, Илон Мъск и Тим Кук, вероятно помните, че през 2008 г. списание Fortune публикува специален материал, посветен на навика на шефа на Apple да прави дълги и неудобни паузи. По време на тях се чува само отваряне на поредната опаковка енергийно блокче (Кук постоянно ги яде).