Ако започвате да търсите работа, първото нещо, което трябва да направите, е да усъвършенствате автобиографията си.

Независимо дали търсите първата си работа или работите от години, можете да направите някои промени в нея, преди да я изпратите на потенциални работодатели.

Според проучване на CareerBuilder, 39% от мениджърите по наемане прекарват по-малко от минута в четене на автобиография, а 23% прекарват под 30 секунди, преглеждайки документа ви.

За да извлечете максимума от тези 30 секунди, ето пет начина да накарате автобиографията си да се откроява от тези на тълпата.

Използвайте ключови думи

Приспособяването на автобиографията ви за всяка компания, в която кандидатствате, е от решаващо значение за достигане до интервю. Това не само ще направи CV-то ви да изглежда по-добре за наемащия, но и ще увеличи шансовете вашата кандидатура да бъде разгледана на първо място.

Някои компании, особено големите корпорации, използват софтуер, който идентифицира ключови думи в автобиографията и групира тези кандидати за наематели като „най-подходящи“ за работата. Ето защо включването на тези ключови думи и фрази е толкова важно. За да направите това, прочетете внимателно описанието на длъжността и използвайте няколко от най-важните умения.

Например, ако обявата за работа изисква „професионалист с 10 години опит“, можете да включите „10 години опит“ някъде в автобиографията си. По този начин софтуерът може да ви идентифицира като подходящ за позицията.

Бъдете конкретни

Мениджърите по наемане виждат стотици автобиографии на седмица. Ако вашата включва неясни умения, задължения и квалификации, рискувате да се слеете с всички други кандидати за същата позиция. Вместо да изброявате вашите умения и задължения като общи изявления, опитайте да включите количествено измерими доказателства.

Например, ако кандидатствате за работа като фармацевт, вероятно ще искате да включите, че сте попълвали рецепти в миналото. Вместо да казвате това, ще се възползвате повече, като включите данни. В предишна длъжностна характеристика бихте могли да включите „Попълвах 500 рецепти седмично без оплаквания от клиенти“.

Това не само показва вашия опит, но също, че сте отделили допълнително време, за да сумирате броя на предписанията, които сте попълнили.

Избягвайте малки грешки

Въпреки че може да изглежда очевидно да прочетете автобиографията си, преди да кандидатствате за работа, ще бъдете изненадани от броя на хората, които не го правят. Това е сигурен начин да изглеждате неквалифицирани, дори ако сте най-добрият кандидат за позицията.

Ако искате да се уверите, че автобиографията ви не съдържа граматически и форматиращи грешки, прочетете я няколко пъти, преди да я изпратите. Ако можете, накарайте приятел или колега да я прочете и ги помолете да обърнат специално внимание на детайлите.

Бъдете кратки

Наемащите персонал нямат време да четат дълги, изчерпани описания за вашите умения и трудова история. Ако в автобиографията ви има много текст, вероятно работодателят ще я пропусне или ще спре да чете изцяло. За да избегнете това, предайте цялата информация накратко и по същество.

Опитайте да използвате точки, за да изброите вашите умения и трудов опит вместо параграфи. Това едновременно ще направи автобиографията ви по-лесна за четене и ще спести време и енергия на наемателя, което дава предимство.

Заложете на нещо просто

С хилядите шаблони за автобиография е лесно да се увлечете с наличните цветове, шрифтове и дизайни. Въпреки че можете да използвате дизайнерски техники, за да изпъкнете, опитайте се да изберете един елемент, който да подчертаете, и избягвайте останалите.

Например, ако експериментирате с уникален цвят, уверете се, че оформлението и шрифтът на автобиографията ви са по-заглушени. Докато някои набиращи персонал оценяват креативността на кандидатите, други може да сметнат смешната автобиография като непрофесионална. Вашият опит и умения трябва да са това, което ви прави уникални, а не дизайнът на автобиографията ви.